ßßß Cookit - przepis na Piernik staropolski - Fotokulinarnie

Piernik staropolski - Fotokulinarnie

nazwa

Wykonanie

Niezwykły, rozpływający się w ustach piernik dojrzewający. Najlepsze ciasto na świątecznym stole i od kiedy zrobiłam go po raz pierwszy to nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez niego.
Piernik można przełożyć dowolną konfiturą lub marcepanem, ale ja polecam powidła śliwkowe – wspaniale się komponują. Ciasto dzielę na dwie połowy – jedną pokrywam czekoladą, a drugą lukruję.
Ciasto należy przygotować już w pierwszej połowie listopada, żeby móc się nim cieszyć na Święta, bowiem piernik musi dojrzewać przez 4 do 6 tygodni. Ja robię to na Świętego Marcina – to już mała tradycja.
Bardzo polecam – spróbujcie, a jestem pewna, że piernik staropolski stanie się stałym elementem Waszych Świąt.
Piernik staropolski na blachę wielkości 32x38 cm
Składniki
ciasto
500 g miodu
2 szklanki cukru
250 g masła
1 kg mąki pszennej
3 jajka
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki mleka
1/2 łyżeczki soli
120 g przyprawy do piernika
do przełożenia
900 g powideł śliwkowych
lukier
szklanka cukru pudru
ok. 2 łyżki gorącej wody
1 łyżeczka soku z cytryny
polewa czekoladowa
100 g czekolady mlecznej
20 g czekolady gorzkiej
Wykonanie
4 do 6 tygodni przed podaniem
miód, cukier i masło umieścić w garnku i podgrzewać stopniowo, prawie do wrzenia. Wymieszać porządnie i wystudzić
do chłodnej masy dodać mąkę pszenną, jajka, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, sól, przyprawę do piernika i starannie wyrobić ciasto. Ja używam średnio intensywnej przyprawy do piernika. Jeśli macie mocniejszą to proponuję zmniejszyć jej ilość
ciasto przełożyć do kamionkowego lub emaliowanego garnka, przykryć folią, w której należy zrobić kilka dziurek i odstawić ciasto w chłodne miejsce lub do lodówki na 4 do 6 tygodni
ciasto może być nieco lejące, ale po dojrzewaniu stężeje i będzie plastyczne
5 dni przed podaniem
ciasto pieczemy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Aby ułatwić sobie zadanie proponuje odmierzyć fragment papieru na każdą blachę i zagiąć do rozmiaru blach, by widzieć jak należy rozwałkować ciasto
ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą część ułożyć na fragmencie papieru i rozwałkować na prostokąt o wymiarach blachy i grubości pół cm. Podczas wałkowania lekko podsypywać mąką
papier z ciastem przełożyć na blachy i piec w 180ºC przez 20-25 min, a następnie wystudzić
podgrzać powidła śliwkowe niemal do wrzenia
wystudzone blaty przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi: na pierwszy blat wyłożyć połowę powideł, rozsmarować, przykryć drugim blatem, wyłożyć resztę powideł, rozsmarować i przykryć trzecim blatem
piernik szczelnie przykryć papierem, następnie blachą i równomiernie obciążyć (np słoikami, konserwami) i odstawić na 4 dni w chłodne miejsce, żeby zmiękł
1 dzień lub kilka godzin przed podaniem
piernik przekroić na pół
czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać
zrobić lukier
pół piernika polukrować, a drugą połowę polać czekoladą
gdy lukier i czekolada stężeją, przykryć piernik by nie wysychał i przechowywać w chłodzie. W ten sposób można go przechować wiele dni
Opublikowano: 31 grudnia 2013
Lubisz? :)
Fotokulinarnie na facebooku
Zobacz także
Sałatka z rzodkiewek i młodych ziemniaków
Chałka
Kanapki z twarożkiem na pumperniklu
Truskawki pod owsiano-migdałową kruszonką
Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus
Źródło:http://fotokulinarnie.pl/przepisy/piernik-staropolski