Wykonanie
Elegancko prezentujące się torciki,które smakują tak wspaniale jak się prezentują.Ten rodzaj ciasta z
jabłkami robiłam już od bardzo dawna ale nigdy w takiej formie:)Pomysł zaczerpnęłam z "Fabryki Kulinarnej Inspiracji"Przyznaję że przepis jest nieco pracochłonny ale uwieżcie gdy zobaczycie miny osób którym je podacie zrekompensują wam ten czas:)

Składniki (na 12 torcików o średnicy 8 cm):Na
biszkopt:8
jajek1 szkl
cukru1 szkl
mąki pszennej1/2 szkl
mąki ziemniaczanejMasa
jabłkowa:1,5 kg
jabłek1 łyżka
masła1
cukier waniliowy2-3 łyżki
cukru2
galaretki cytrynoweNa masę
śmietanową:500 ml
śmietany 30%2 łyżeczki
soku z cytryny1/2 szkl
cukru pudru4 łyżeczki
żelatynyDo dekoracji:30 dkg
czekoladyposiekane
orzechy lub starta
czekoladatruskawki lub inne
owoceWykonanie:
Biszkopt:Oddzielić
białka jaj od
żółtek.
Białka ubijamy na sztywno a następnie dodajemy
cukier i ubijamy do czasu całkowitego rozpuszczenia się
cukru,dodajemy po 1
żółtku i dokładnie ubijamy.Na końcu dodajemy przesane obydwie
mąki i delikatnie mieszamy.Gotowe ciasto
biszkoptowe wylewamy na blaszkę ( 35x24) wyłożoną papierem do pieczenia wyrównujemy i pieczemy w 170°C do efektu "suchego patyczka"Upieczony
biszkopt odstawiamy do wystuczenia.Po wystudzeniu przekrawamy w poprzek a następnie za pomocą wykrawaczki lub szklanki wykrawamy w każdym blacie
biszkoptu 12 kółek.Masa
jabłkowa:
Jabłka obrać,drobno pokroić.W garnku z grubym dnem roztopić
masło,dodać
jabłka,
cukier waniliowy,
cukier zwykła i dusić pod przykryciem do czasu gdy
jabłka prawie całe się rozpadną ( nie zapominamy o mieszaniu co jakiś czas)Tak przygotowane
jabłka zdejmujemy z ognia i wsypujemy suche
galaretki,intensywnie mieszamy do czasu dokładnego rozpuszczenia się
galaretek.Masa śmietanowa:W 2-3 łyżkach zimnej
wody namaczamy
żelatynę i odstawiamy do napęcznienia,następnie dodajemy 50-100ml gorącej
wody i dokładnie rozpuszczamy
żelatynę ,odstawiamy do przestudzenia.Dobrze schłodzoną
śmietanę ubijamy na sztywno a następnie dodajemy
sok z cytryny i
cukier i ubijamy do czasu połączenia się składników.Dodajemy przestudzoną
żelatynę i dokładnie mieszamy .Przełożenie i wykończenie torcików:Połowę kółek z
biszkopru obtoczyć dobrze folią aluminiową na wysokość około 6-8 cm tworząc z folii kołnierz.Na każdy biszkopcik dajemy po 2 łyżki
jabłek i przykrywamy drugim
piszkoptem.Odstawiamy na 1-2 godz do lodówki do zastygnięcia się.Po tym czasie usuwamy folię aluminiową.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej.Papier do pieczenia tniemy na prostokąty o takich wymiarach aby ich krótszy bok był o 1cm wyższy niż wysokość torcików a dłuższy bok był równy obwodowi torcików.Przygotowane prostokąty z papieru smarujemy dobrze
czekoladą (nie za cienko) odczekać aż zacznie lekko gęstnieć i obtoczyć nim torcik.Tak przygotowane torciki odstawić do lodówki na 1 godz.Po tym czasie delikatnie zdejmujemy papier z torcików.Przygotowujemy masę
śmietanową,przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i ozdabiamy nią torciki.Gotowe torciki posypać np.posiekanymi
orzechami,tartą
czekoladą i udekorować
owocami np.
truskawką,
jabłkiem.Smacznego:)