Wykonanie
200ml
śmietany (ja używam piątnicy 18%)200ml
mleka kokosowego5cm świeżego, startego
imbiru8 ząbków
czosnku1 średnia
cebula1 cytryna/limonka1,5 opakowania
przyprawy curry/ zastępczo można stosować gotowej pasty
curry1 łyżeczka
słodkiej papryki1-2 łyżeczki
ostrej papryki1 łyżeczka
kurkumy1-2 szt. papryczek
piri piri /
chilliłyżka posiekanej
trawy cytrynowej / kilka liści kaffiru
sólpieprzryż ( w zależności od liczby osób )Przygotowanie:
Cytrynę należy dobrze umyć, zetrzeć skórę, wycisnąć sok.
Czosnek, papryczki i
cebulę drobno kroimy.
Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce.Kroimy
pierś z kurczaka, na preferowane przez nas kawałki. Solimy,
pieprzymy do smaku i dodajemy: posiekany
czosnek, posiekane papryczki
piri piri,
trawę cytrynową, startą
skórkę z cytryny, starty
imbir,
sok z cytryny i pozostałe
przyprawy (
curry,
papryke słodką , ostrą,
kurkume).Tak przygotowanego
kurczaka marynujemy przez ok 2 godziny najlepiej w lodówce.W
między czasie w misce łączymy
śmietanę z
mlekiem kokosowym. Warto pamiętać żeby przed otwarciem puszki z
mlekiem kokosowym starannie wymieszać zawartość, gdyż
mleko rozwarstwia się.Wstawiamy
wodę na
ryż i zajmujemy się
kurczakiem. Najpierw podsmażamy
cebulkę na
oleju, czekamy aż się zeszkli, absolutnie unikać przypalenia! Dodajemy
piersi z kurczaka z całą marynatą i dusimy pod przykryciem (ok 10 min). Gdy
kurczak będzie miękki dodajemy
śmietanę z
mlekiem kokosowym.Całość zagotujmy i gotowe!!Gorąco polecam!





SMACZNEGO! :)