DESERY

nazwa

Wykonanie

DESERY
Potrzebujesz:
- 1 ananasa (mogą być z puszki, ale musisz dodać mniej cukru, bo ananasy z puszki są słodkie same w sobie)
- cukier trzcinowy ''Demerara'' (rodzaj cukru trzcinowego)
Sposób przygotowania:
Mocno rozgrzej górną grzałkę piekarnika albo grill. Obierz ananasa ze skóry i pokrój na części średniej wielkości. Następnie wyłóż blachę papierem do pieczenia. Na blachę połóż pokrojone części ananasa i posyp je grubą warstwą cukru trzcinowego ( jeśli użyłeś/aś ananasa z puszki to posyp mniejszą ilość cukru ). Później wsadź blachę z ananasami do piekarnika i piecz tak długo aż warstewka cukru zbrązowieje i się skarmelizuje. Smacznego !
Te faworki są pyszneeeeeee..... Naprawdę! Polecam :D
Składniki:
5 żółtek
3/4 masła lub margaryny
2 szklanki mąki pszennej
pół szklanki cukru pudru
ok.1 litr oleju (do smażenia)
3 łyżki wody
starta skórka z 1 cytryny
Sposób przygotowania:
Tłuszcz rozpuść i zostaw do ostygnięcia. Utrzyj żółtka, dodaj wodę, cukier puder i skórkę cytrynową. Następnie dodać mąkę i rozpuszczony tłuszcz i wszystko zagnieść. Owiń ciasto w folię i wstaw do lodówki na ok. 1 godz. Później rozwałkuj ciasto na stolnicy posypanej mąką na kwadratowy placek. Ciasto nie może być za cienkie. Nożem pokrój ciasto na paski szerokości ok. 2cm i długości 10 cm. Ukośnie odkrój brzegi. W środku każdego paska zrób nacięcie i przewlecz przez nie jeden z końców ciasta. Rozgrzej olej na patelni. Oleju musi być dużo tak żeby całkowicie przykrył każdy faworek. Smaż po kilka faworków aż nabiorą złotego koloru po dwóch stronach. Gdy są ciepłe posyp je cukrem pudrem i podawaj na ciepło. Smacznego!
Ten przepis należy do kochamgotować.pl
To jest przepyszne więc musiałam go skopiować. Naprawdę ten pudding jest pyszny!!! Radzę go zrobić. Ten przepis jest na dwie porcje. Jeśli chcecie więcej porcji to dajcie dwa razy więcej składników.
Potrzebne będą:
2 jajka
szczypta proszku do pieczenia
2 łyżki mąki
2 łyżki cukru
2 łyżki oleju
dwie duże łyżki nutelli
duża łyżka prawdziwego kakaa
2 łyżki mleka
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksować i wlać do żaroodpornego naczynia. Wsadzić do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni. Pudding w piekarniku ma być 20 min. Pamiętaj!!! Po upieczeniu odrazu nie wyciągaj puddingu z piekarnika, bo opadnie. Jedz na ciepło :) Smacznego!!!
Posmarujcie zrobiony pudding bitą śmietaną lub nutellą :)
PS: Zdjęcia są zrobione przeze mnie :)
Postanowiłam zrobić owocowe deserki dla rodziców. Mam trochę pomysłów artystycznych, więc zrobiłam kompozycję owocową na talerzu. Bardzo rodzicom się to podobało, więc wstawiłam zdjęcia na bloga. Jeśli wam ten pomysł się podoba to do roboty :) Piszcie w komentarzach jak zareagowali na ten pomysł wasi rodzice :) Zróbcie im niespodziankę.
Na środku wycięłam serduszko z wafelka
Przepis na pyszne gofry
Źródło:http://lifeinkitchen.blox.pl/c/1541422/desery.html