Wykonanie
mięso np.: 0.7 kg
szynki wieprzowej ( lub 4 uda z
kurczaka , co chcemy )5 l
wodyok. ¾ szklanki
kaszy jęczmiennejwłoszczyznaok. 15
ziemniakówprzyprawy :
sól ,
pieprz czarny , biały , kolorowy ( jaki chcemy )
liść laurowy ,
ziele angielskie2 garście
suszonych grzybków4 – 5 ząbków
czosnkunatka lub
koperekdziś gotujemy bez zaczepki :) .Do ( 7 litrowego ) garnka wlewamy ok.5 l
wody. Gdy
woda zacznie wrzeć wrzucamy
przyprawy :
liście laurowe,
czarny pieprz w ziarenkach ,
ziele angielskie , solimy.W mniejszym garnku obgotowujemy
mięso ( aby pozbyć się burzyn). Jeżeli jest to
mięso z kurczaka to po obgotowaniu zdejmujemy skórę , płuczemy i wkładamy do garnka z gotującymi się
przyprawami .Jeżeli jest to
szynka ( to będzie szybciej ) po obgotowaniu , kroimy
mięso w kostkę , płuczemy i wrzucamy do garnka z
przyprawami.Następnie myjemy i obieramy
włoszczyznę.
Marchewkę kroimy w talarki ( ale wrzucamy ją później, możemy też dodać pokrojony w talarki
seler naciowy, który wrzucamy razem z
marchewką),
pietruszkę i
seler kroimy w większe kawałki. Wkładamy również do garnka : zieloną część
pora , liście
selera , część
natki pietruszki ( resztę zostawiamy do posypania zupy w talerzu ).
Grzybki suszone wrzucamy do kubka i zalewamy gorącą
wodą żeby się namoczyły. Następnie kroimy je i wrzucamy do gotującej się zupy ( ja wlewam jeszcze do krupniku
wodę, w której moczyły się
grzyby).Jeżeli mamy ochotę to białą część
pora kroimy w talarki i wsypujemy do garnka dopiero , gdy już wyłączymy ugotowaną zupę ( wtedy przykrywamy pokrywką ; chodzi o to żeby
por tylko się zaparzył ) , tak samo postępujemy z
kapustą pekińską ( jeżeli jest dodana do
włoszczyzny ) , kroimy ją w paski, wrzucamy do garnka i przykrywamy pokrywką.* Odmierzamy
kaszę, płuczemy i wrzucamy do garnka (
kasza gotuje się ok. 20 min. ). Teraz to już będzie z górki :)Po obgotowaniu wyjmujemy z garnka : zielone części
włoszczyzny ,
pietruszkę ,
seler.Jeżeli gotujemy uda
kurczaka to wyjmujemy z garnka, odstawiamy na chwilę do wystygnięcia, oddzielamy
mięso od kości i chrząstek , kroimy w kawałki i z powrotem wrzucamy do garnka.Obieramy
ziemniaki , kroimy w kostkę , przekładamy do miseczki i zalewamy
wodą. Następnie wrzucamy pokrojoną w talarki
marchewkę. Obieramy
czosnek i kroimy w talarki ( jeszcze nie wrzucamy ).Następnie wrzucamy pokrojone
ziemniaki. Teraz trzeba uważać i pilnować żeby
ziemniaki nie gotowały się za długo. Doprawiamy
solą i
pieprzem .Jak
ziemniaki będą gotowe wyłączamy zupę , wrzucamy : pokrojony w talarki
czosnek ,
por i jeżeli jest we
włoszczyźnie -pokrojoną w paski
włoską kapustę, przykrywamy pokrywką.* Należy uważać, żeby nie wsypać zbyt dużo
kaszy , ponieważ wciąga
wodę i następnego dnia może się okazać, że krupnik jest za gęsty.Zupę przed podaniem posypujemy pokrojoną
natką pietruszki lub
koperkiem.Smacznego :)