Wykonanie
            mięso np.: 0.7 kg 
szynki wieprzowej ( lub 4 uda z 
kurczaka , co chcemy )5 l 
wodyok. ¾ szklanki 
kaszy jęczmiennejwłoszczyznaok. 15 
ziemniakówprzyprawy : 
sól , 
pieprz  czarny , biały , kolorowy ( jaki chcemy ) 
liść laurowy , 
ziele angielskie2 garście 
suszonych grzybków4 – 5 ząbków 
czosnkunatka lub 
koperekdziś gotujemy bez zaczepki :) .Do ( 7 litrowego ) garnka wlewamy ok.5 l 
wody. Gdy 
woda zacznie wrzeć wrzucamy 
przyprawy : 
liście laurowe, 
czarny pieprz w ziarenkach , 
ziele angielskie , solimy.W mniejszym garnku obgotowujemy 
mięso ( aby pozbyć się burzyn). Jeżeli jest to 
mięso z   kurczaka to po obgotowaniu zdejmujemy skórę , płuczemy i wkładamy do garnka z gotującymi się 
przyprawami .Jeżeli jest to 
szynka ( to będzie szybciej ) po obgotowaniu , kroimy 
mięso w kostkę , płuczemy i wrzucamy do garnka z 
przyprawami.Następnie myjemy i obieramy 
włoszczyznę. 
Marchewkę kroimy w talarki ( ale wrzucamy ją później, możemy też dodać pokrojony w talarki 
seler naciowy, który wrzucamy razem z 
marchewką), 
pietruszkę i 
seler kroimy w większe kawałki. Wkładamy również do garnka : zieloną część 
pora , liście 
selera , część 
natki pietruszki ( resztę zostawiamy do posypania zupy w talerzu ).
Grzybki suszone wrzucamy do kubka i zalewamy gorącą 
wodą żeby się namoczyły. Następnie kroimy je i wrzucamy do gotującej się zupy ( ja wlewam jeszcze do krupniku 
wodę, w której moczyły się 
grzyby).Jeżeli mamy ochotę to białą część 
pora kroimy w talarki i wsypujemy do garnka dopiero , gdy już wyłączymy ugotowaną zupę ( wtedy przykrywamy pokrywką ; chodzi o to żeby 
por tylko się zaparzył ) , tak samo postępujemy z 
kapustą pekińską ( jeżeli jest dodana do 
włoszczyzny ) , kroimy ją w paski, wrzucamy do garnka i przykrywamy pokrywką.* Odmierzamy 
kaszę, płuczemy i wrzucamy do garnka ( 
kasza gotuje się ok. 20 min. ). Teraz to już będzie z górki :)Po obgotowaniu wyjmujemy z garnka : zielone części 
włoszczyzny , 
pietruszkę , 
seler.Jeżeli gotujemy uda 
kurczaka to wyjmujemy z garnka, odstawiamy na chwilę do wystygnięcia, oddzielamy 
mięso od kości i chrząstek , kroimy w kawałki i z powrotem wrzucamy do garnka.Obieramy 
ziemniaki , kroimy w kostkę , przekładamy do miseczki i zalewamy 
wodą. Następnie wrzucamy pokrojoną w talarki 
marchewkę. Obieramy 
czosnek i kroimy w talarki ( jeszcze nie wrzucamy ).Następnie wrzucamy pokrojone 
ziemniaki. Teraz trzeba uważać i pilnować żeby 
ziemniaki nie gotowały się za długo. Doprawiamy 
solą i 
pieprzem .Jak 
ziemniaki będą gotowe wyłączamy zupę , wrzucamy : pokrojony w talarki 
czosnek , 
por i jeżeli jest we 
włoszczyźnie -pokrojoną w paski 
włoską kapustę, przykrywamy pokrywką.* Należy uważać, żeby nie wsypać zbyt dużo 
kaszy , ponieważ wciąga 
wodę i następnego dnia może się okazać, że krupnik jest za gęsty.Zupę przed podaniem posypujemy pokrojoną 
natką pietruszki lub 
koperkiem.Smacznego :)
