ßßß Cookit - przepis na Krupnik

Krupnik

nazwa

Wykonanie

mięso np.: 0.7 kg szynki wieprzowej ( lub 4 uda z kurczaka , co chcemy )
5 l wody
ok. ¾ szklanki kaszy jęczmiennej
włoszczyzna
ok. 15 ziemniaków
przyprawy : sól , pieprz czarny , biały , kolorowy ( jaki chcemy ) liść laurowy , ziele angielskie
2 garście suszonych grzybków
4 – 5 ząbków czosnku
natka lub koperek
dziś gotujemy bez zaczepki :) .
Do ( 7 litrowego ) garnka wlewamy ok.5 l wody. Gdy woda zacznie wrzeć wrzucamy przyprawy : liście laurowe, czarny pieprz w ziarenkach , ziele angielskie , solimy.
W mniejszym garnku obgotowujemy mięso ( aby pozbyć się burzyn). Jeżeli jest to mięso z kurczaka to po obgotowaniu zdejmujemy skórę , płuczemy i wkładamy do garnka z gotującymi się przyprawami .
Jeżeli jest to szynka ( to będzie szybciej ) po obgotowaniu , kroimy mięso w kostkę , płuczemy i wrzucamy do garnka z przyprawami.
Następnie myjemy i obieramy włoszczyznę. Marchewkę kroimy w talarki ( ale wrzucamy ją później, możemy też dodać pokrojony w talarki seler naciowy, który wrzucamy razem z marchewką), pietruszkę i seler kroimy w większe kawałki. Wkładamy również do garnka : zieloną część pora , liście selera , część natki pietruszki ( resztę zostawiamy do posypania zupy w talerzu ).
Grzybki suszone wrzucamy do kubka i zalewamy gorącą wodą żeby się namoczyły. Następnie kroimy je i wrzucamy do gotującej się zupy ( ja wlewam jeszcze do krupniku wodę, w której moczyły się grzyby).
Jeżeli mamy ochotę to białą część pora kroimy w talarki i wsypujemy do garnka dopiero , gdy już wyłączymy ugotowaną zupę ( wtedy przykrywamy pokrywką ; chodzi o to żeby por tylko się zaparzył ) , tak samo postępujemy z kapustą pekińską ( jeżeli jest dodana do włoszczyzny ) , kroimy ją w paski, wrzucamy do garnka i przykrywamy pokrywką.
* Odmierzamy kaszę, płuczemy i wrzucamy do garnka ( kasza gotuje się ok. 20 min. ). Teraz to już będzie z górki :)
Po obgotowaniu wyjmujemy z garnka : zielone części włoszczyzny , pietruszkę , seler.
Jeżeli gotujemy uda kurczaka to wyjmujemy z garnka, odstawiamy na chwilę do wystygnięcia, oddzielamy mięso od kości i chrząstek , kroimy w kawałki i z powrotem wrzucamy do garnka.
Obieramy ziemniaki , kroimy w kostkę , przekładamy do miseczki i zalewamy wodą. Następnie wrzucamy pokrojoną w talarki marchewkę. Obieramy czosnek i kroimy w talarki ( jeszcze nie wrzucamy ).
Następnie wrzucamy pokrojone ziemniaki. Teraz trzeba uważać i pilnować żeby ziemniaki nie gotowały się za długo. Doprawiamy solą i pieprzem .
Jak ziemniaki będą gotowe wyłączamy zupę , wrzucamy : pokrojony w talarki czosnek , por i jeżeli jest we włoszczyźnie -pokrojoną w paski włoską kapustę, przykrywamy pokrywką.
* Należy uważać, żeby nie wsypać zbyt dużo kaszy , ponieważ wciąga wodę i następnego dnia może się okazać, że krupnik jest za gęsty.
Zupę przed podaniem posypujemy pokrojoną natką pietruszki lub koperkiem.
Smacznego :)
Źródło:http://taksobiegotuje.blox.pl/2013/02/Krupnik.html