Wykonanie
Niezbędne produkty:500 gr
makaronu typu penne100 gr
suszonych pomidorów w
oliwie50 gram
oliwek450 gr
szpinaku mrożonego LIŚCIE (lub około 1 kg surowych liści)4-6 ząbków
czosnkuPRZYPRAWY:
sól,
pieprz,
chiliJuż dawno postanowiliśmy żywić się na wyjeździe domowym jedzeniem.Jest zdrowsze i zwykle lepsze od restauracyjnego, a po kilku programach Gesslerowej i własnych doświadczeniach staramy się unikać przygodnych knajpek. Część potraw można przygotować wcześniej w domu i zawekować lub w inny sposób zabezpieczyć aby przetrwały kilka dni a do innych można się zaopatrzyć w niezbędne produkty.Jak zjedliśmy przygotowane w domu Pulpety
Tymiankowe i
Chili Con Carne, postanowiliśmy ruszyć z
makaronem.Kupić dobry
makaron w jakiejkolwiek polskiej mieścinie graniczy z cudem.Wszędzie pełno Lubelli lub innych kluch. Już dawno się o tym przekonałem i dlatego przed wyjazdem zaopatrzyłem się z kilka paczek Primo Gusto.Przygotowanie
makaronu jest dość szybkie i proste, a po powrocie z zimowego spaceru, czy nart jest idealnym rozwiązaniem dla zgłodniałej watahy.Zaczynamy od pokrojenia w drobną kostkę
pomidorów suszonych i
oliwek oraz połowy
czosnku.
Obsmażamy na
oleju lub
oliwie z
pomidorów 1-2 minuty
A następnie dodajemy
szpinak.
Podsmażamy do rozmrożenia liści i doprowadzenia do miękkości.Musimy uważać żeby ich nie rozgotować.Mają być jędrne i przypominać zielone liście a nie papkę.
Doprawiamy sos
solą,
pieprzem i do smaku
ostrą papryczką a następnie mieszamy z ugotowanymi kluskami.
Makaron gotujemy do pożądanej miękkości a następnie po odcedzeniu mieszamy z sosem.Jeżeli zamierzamy zostawić część ugotowanego
makaronu na później, KONIECZNIE schładzamy go zimną
wodą, a następnie przelewamy odrobiną
oliwy. To zapewni kluchom jędrność i sypkość… Nie skleją się w jedną masę.
I otrzymujemy gotowe danie,
SMACZNEGO !!!