ßßß
Niezbędne produkty:500 gr makaronu typu penne100 gr suszonych pomidorów w oliwie50 gram oliwek450 gr szpinaku mrożonego LIŚCIE (lub około 1 kg surowych liści)4-6 ząbków czosnkuPRZYPRAWY: sól, pieprz, chiliJuż dawno postanowiliśmy żywić się na wyjeździe domowym jedzeniem.Jest zdrowsze i zwykle lepsze od restauracyjnego, a po kilku programach Gesslerowej i własnych doświadczeniach staramy się unikać przygodnych knajpek. Część potraw można przygotować wcześniej w domu i zawekować lub w inny sposób zabezpieczyć aby przetrwały kilka dni a do innych można się zaopatrzyć w niezbędne produkty.Jak zjedliśmy przygotowane w domu Pulpety Tymiankowe i Chili Con Carne, postanowiliśmy ruszyć z makaronem.Kupić dobry makaron w jakiejkolwiek polskiej mieścinie graniczy z cudem.Wszędzie pełno Lubelli lub innych kluch. Już dawno się o tym przekonałem i dlatego przed wyjazdem zaopatrzyłem się z kilka paczek Primo Gusto.Przygotowanie makaronu jest dość szybkie i proste, a po powrocie z zimowego spaceru, czy nart jest idealnym rozwiązaniem dla zgłodniałej watahy.Zaczynamy od pokrojenia w drobną kostkę pomidorów suszonych i oliwek oraz połowy czosnku.
Obsmażamy na oleju lub oliwie z pomidorów 1-2 minuty
A następnie dodajemy szpinak.
Podsmażamy do rozmrożenia liści i doprowadzenia do miękkości.Musimy uważać żeby ich nie rozgotować.Mają być jędrne i przypominać zielone liście a nie papkę.
Doprawiamy sos solą, pieprzem i do smaku ostrą papryczką a następnie mieszamy z ugotowanymi kluskami.Makaron gotujemy do pożądanej miękkości a następnie po odcedzeniu mieszamy z sosem.Jeżeli zamierzamy zostawić część ugotowanego makaronu na później, KONIECZNIE schładzamy go zimną wodą, a następnie przelewamy odrobiną oliwy. To zapewni kluchom jędrność i sypkość… Nie skleją się w jedną masę.
I otrzymujemy gotowe danie,
SMACZNEGO !!!