Wykonanie
W ciągu ostatnich dwóch tygodni
por był warzywem nr 1 w mojej kuchni. Dodawałam go do wszystkich swoich dań.
Por pojawił się w moich surówkach i daniach z
makaronami,
między innymi właśnie w lasagne.To bardzo charakterystyczne warzywo rzadko kiedy stanowi nr 1 w daniach, głównie ze względu na swój ostry i wyrazisty smak.
Por zawiera 24 kcal w 100 g więc można go bez obaw stosować w diecie odchudzającej. Zawiera witaminy C, A, E, witaminy z grupy B ( B1 i B2), witaminę PP oraz minerały tj. wapń i fosfor. Zawartość związków siarki powoduje że
por nie należy do lekkostrawnych produktów i może powodować wzdęcia. Jednocześnie obniża zły cholesterol i działa bakteriobójczo oraz antyseptycznie. Polecany jest do stosowania w okresie wzmożonej zachorowalności na przeziębienie i grypę.Wiedzieliście, że
por jest też jednym z symboli narodowych Walii?Skoro już wiadomo, że dobrze jest zjeść
pora to koniecznie przy następnych zakupach kupcie to warzywo i przygotujcie sobie pyszną zapiekankę w postaci lazanii.
Składniki:ok. 1 kg
pora (2 średnie
pory),150 g
mrożonego szpinaku,ok 16
suszonych pomidorów,2 ząbki
czosnku,1 łyżka
oliwy,opakowanie
makaronu lasagne,
pieprz i
sól do smaku.
Przygotowanie:1.
Pora drobno pokroić i podsmażyć na rozgrzanej na patelni
oliwie.2.
Pomidorki namoczyć w ciepłej wodzie (nie trzeba jeśli użyte będą
pomidorki z zalewy).3.
Szpinak rozmrozić w rondlu i pozbyć się nadmiaru
wody. Dodać
czosnek przeciśnięty przez praskę i
sól.4. Gdy
por zmięknie dodać
szpinak. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Odstawić na bok.5. Do głębszego naczynia nalać gorącej
wody z czajnika i ułożyć kilka płatów lazanii tak, aby były całkowicie zamoczone, ale nie układać ich jeden na drugim, inaczej się posklejają. Pozostawić je na 2-3 minuty.6. Naczynie żaroodporne o wymiarach 20 x 30 cm wysmarować
oliwą. Rozpocząć układanie płatów lazanii (1 warstwa). Następnie przełożyć porcją farszu i ułożyć kolejną warstwę
makaronu i znów przełożyć farszem. Na ostatnią warstwę farszu ułożyć odcedzone
pomidorki i przykryć warstwą
makaronu. Można posypać całość startym
parmezanem lub
mozzarellą.7. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni w funkcji termoobiegu przez około 30 minut.Smacznego!