ßßß
Składniki:ok. 1 kg pora (2 średnie pory),150 g mrożonego szpinaku,ok 16 suszonych pomidorów,2 ząbki czosnku,1 łyżka oliwy,opakowanie makaronu lasagne,pieprz i sól do smaku.
Przygotowanie:1. Pora drobno pokroić i podsmażyć na rozgrzanej na patelni oliwie.2. Pomidorki namoczyć w ciepłej wodzie (nie trzeba jeśli użyte będą pomidorki z zalewy).3. Szpinak rozmrozić w rondlu i pozbyć się nadmiaru wody. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i sól.4. Gdy por zmięknie dodać szpinak. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić na bok.5. Do głębszego naczynia nalać gorącej wody z czajnika i ułożyć kilka płatów lazanii tak, aby były całkowicie zamoczone, ale nie układać ich jeden na drugim, inaczej się posklejają. Pozostawić je na 2-3 minuty.6. Naczynie żaroodporne o wymiarach 20 x 30 cm wysmarować oliwą. Rozpocząć układanie płatów lazanii (1 warstwa). Następnie przełożyć porcją farszu i ułożyć kolejną warstwę makaronu i znów przełożyć farszem. Na ostatnią warstwę farszu ułożyć odcedzone pomidorki i przykryć warstwą makaronu. Można posypać całość startym parmezanem lub mozzarellą.7. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni w funkcji termoobiegu przez około 30 minut.Smacznego!