ßßß

Składniki:( z podanych składników wyszło mi 6 słoiczków 330 ml)5 kg mięsistych pomidorów z małą ilością pestek i soku ( najlepiej wybierać podłużną Limę) Ja użyłam różnych odmian i kolorów gdyż takie miałam u siebie w ogródku)1 główka czosnkusól ( najlepiej świeżo mielona)olej 1 l.oliwa z oliwek 0,5l.Przygotowanie:Pomidory umyć , osuszyć , przekroić na pół wzdłuż , wydrążyć gniazda nasienne.Pomidory ułożyć ciasno obok siebie bezpośrednio na blaszkach lub wcześniej wyłożonych papierem do pieczenia, oprószyć solą.Piekarnik nagrzać do 100 st z włączonym termoobiegiem , pozostawiając lekko uchylone drzwiczki piekarnika tak aby opary z pomidorów miały ujście.Suszyć pomidory ok. 4 godzin co jakiś czas sprawdzając czy się nie przypalają.W połowie suszenia do pomidorów dołożyć obrane ząbki czosnku(Używając małych pomidorów zmniejszymy o wiele czas suszenia.)Ususzone pomidory przełożyć do słoików wraz z ząbkami czosnku po 2-3 na każdy słoik.W garnku zagotować mieszankę oleju z oliwą , uważając by nie zaczęła się palić.Zalać tłuszczem pomidory.Zakręcić szczelnie , odstawić do góry dnem do całkowitego wystudzenia.Pomidory przechowywać w piwnicy lub w lodówce nawet do kolejnego sezonu.Uwaga: Zalewając pomidory uważajmy aby nie poparzyć się tłuszczem gdyż pod wpływem gorąca jest możliwość pęknięcia słoika.Pomidory bardzo chłoną tłuszcz więc zalewając je odczekajmy chwilę a następnie dolejmy do pełna.






Smacznego