Wykonanie
Suszone pomidory w domowych warunkach są o wiele bardzie aromatyczne i sprężyste niż te kupione w sklepie , sklepowe często bywają twarde i gumowate chyba dla tego za nimi nie przepadałam…Ja do swoich
pomidorków dodałam tylko
sól ale można posypać je suszonymi
ziołami , najbardziej pasuje
bazylia ,
oregano czy też
natka pietruszki.Podczas suszenia trzeba co jakiś czas zaglądać do piekarnika i sprawdzić czy
pomidorki się nie spiekają , mniejsze sztuki o wiele szybciej się suszą i ja niektóre malutkie musiałam wyjąć już po 90 min.Ważne aby drzwiczki piekarnika przez cały okres suszenia były lekko uchylone aby opary miały ujście.Świetną sprawą jet to iż oprócz samych
suszonych pomidorów otrzymujemy aromatyczną mieszankę
oleju z
oliwą którą możemy wykorzystać do sałatek , dressingów , smażenia czy też pieczenia.No właśnie a co z miąższem
pomidorowym ? Przecież szkoda by było wyrzucić…Na niego też jest wiele sposobówJa przygotowałam wyśmienitą lekko gęstą zupę
pomidorową , pachnącą latem mniam..Miąższ z
pomidorów z
cebulą i 2
marchewkami przesmażyłam na
maśle , dodałam ok 1 l
wody ,
przyprawy , mały koncentrat , podgotowałam do miękkości
marchwi i zmiksowałam na gładki kremTaką zupę możemy podać z kleksem
śmietany , grzankami , drobnym
makaronem …Można też przygotować sos do
makaronu czy dip
pomidorowy..
Składniki:( z podanych składników wyszło mi 6 słoiczków 330 ml)5 kg mięsistych
pomidorów z małą ilością pestek i soku ( najlepiej wybierać podłużną Limę) Ja użyłam różnych odmian i kolorów gdyż takie miałam u siebie w ogródku)1 główka
czosnkusól ( najlepiej świeżo mielona)
olej 1 l.
oliwa z oliwek 0,5l.Przygotowanie:
Pomidory umyć , osuszyć , przekroić na pół wzdłuż , wydrążyć gniazda nasienne.
Pomidory ułożyć ciasno obok siebie bezpośrednio na blaszkach lub wcześniej wyłożonych papierem do pieczenia, oprószyć
solą.Piekarnik nagrzać do 100 st z włączonym termoobiegiem , pozostawiając lekko uchylone drzwiczki piekarnika tak aby opary z
pomidorów miały ujście.Suszyć
pomidory ok. 4 godzin co jakiś czas sprawdzając czy się nie przypalają.W połowie suszenia do
pomidorów dołożyć obrane ząbki
czosnku(Używając małych
pomidorów zmniejszymy o wiele czas suszenia.)Ususzone
pomidory przełożyć do słoików wraz z ząbkami
czosnku po 2-3 na każdy słoik.W garnku zagotować mieszankę
oleju z
oliwą , uważając by nie zaczęła się palić.Zalać tłuszczem
pomidory.Zakręcić szczelnie , odstawić do góry dnem do całkowitego wystudzenia.
Pomidory przechowywać w piwnicy lub w lodówce nawet do kolejnego sezonu.Uwaga: Zalewając
pomidory uważajmy aby nie poparzyć się tłuszczem gdyż pod wpływem gorąca jest możliwość pęknięcia słoika.
Pomidory bardzo chłoną tłuszcz więc zalewając je odczekajmy chwilę a następnie dolejmy do pełna.
Smacznego