Wykonanie
Czyli Penne Gruba Jadzia. Powiedzmy, że nazwa jest w porządku, ale jeśli ktoś ma ochotę poprawić to zapraszam.
Penne Gruba Jadzia łączy to co Jadźka lubi najbardziej w makaronach:jest
makaronsą
pomidoryjest odrobina
śmietany dla aksamitnościjest śmierdziuch :)Miało być bez
mięsa, ale po skonsultowaniu pomysłu z M .....M: A gdzie mięso?Ja: Jakie mięso?M: Jaki obiad?.....znalazło się miejsce na
mięso.Do
sosów tego typu używa się zazwyczaj
wędliny włoskiej, czyli jakieś prosciutto. Ja wybrałam wersję bardziej patriotyczną i wybrałam plastry długo dojrzewającego karczku, do dostania w Lidlu. Bardzo dobra pozycja.
Składniki:
makaron rurki - ilość zależy od apetytów1 puszka
pomidorów, obranych2-3 łyżeczki
przecieru pomidorowego2-3 łyżki słodkiej
śmietany3-4 plastry
wędliny długo dojrzewającej, np. prosciuttoząbek
czosnkuok 50g
sera pleśniowego typu lazurodrobina
oliwy lub
olejubazylia,
sól,
pieprzWykonanie:Ugotuj
makaron al dente.Na patelni rozgrzej
oliwę i wrzuć pokrojoną w paski
wędlinę. Jak zacznie zabójczo pachnieć, pomieszaj trochę, jeszcze przysmaż, ale pamiętaj, żeby nie przypalić.Teraz zalewamy
pomidorami, dodajemy przecier, rozgnieciony
czosnek, przyprawiamy i chwilkę dusimy.Jeśli sos będzie za rzadki, trzeba trochę pogotować bez przykrywki, jeśli za gęsty, dodaj trochę
wody, najlepiej
spod makaronu.Gdy wszystko będzie miało odpowiednia gęstość, zestawiamy z ognia, dodajemy
śmietanę i mieszamy.Teraz też już nadszedł czas na pokruszone kawałki
sera pleśniowego. Można go wkruszyć do sosu, można też posypać na talerzu.
Makaron dodajemy do naczynia z sosem, mieszamy i gotowe.Podajemy z
natką pietruszki (znów ten patriotyzm) i ozdabiamy kawałkami
wędliny.Delizioso !!