ßßß Cookit - przepis na Czarny makaron ze szpinakiem i pomidorami

Czarny makaron ze szpinakiem i pomidorami

nazwa

Wykonanie

Czarny makaron barwi się sepią z kałamarnicy lub mątwy. Ma nieco morski posmak, dobrze komponuje się z owocami morza. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie żeby przygotować go zwyczajnie, np. ze szpinakiem i pomidorami.
Składniki (2 porcje):
200 g makaronu
sos:
250 g mrożonego szpinaku
8 suszonych pomidorów
3 łyżeczki oleju z pomidorów
pół puszki pomidorów krojonych
szczypta ostrej papryki
pieprz, sól
1 posiekany ząbek czosnku
1. Makaron ugotuj al'dente - w czasie gotowania zrób sos.
2. Czosnek podsmaż na oleju z pomidorów.
3. Szpinak i pomidory krojone przełóż na patelnie z czosnkiem, następnie odparuj nadmiar wody, trzymając na średnim gazie.
4. Dodaj pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory, dopraw solą, pieprzem i papryką, duś jeszcze chwilę pod przykryciem.
5. Wymieszaj z ugotowanym makaronem, ewentualnie dodaj odrobinę wody z gotowania.
Energia (1 porcja)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
519 kcal
18 , 9 g
10 , 2 g
90 g
6 , 4 g
GDA - % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)
26 %
38 %
14 %
33 %
25 , 6 %
Źródło:http://www.powiedzdietomnie.pl/2015/08/czarny-makaron-ze-szpinakiem-i.html