Wykonanie
Czarny
makaron barwi się sepią z kałamarnicy lub mątwy. Ma nieco morski posmak, dobrze komponuje się z
owocami morza. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie żeby przygotować go zwyczajnie, np. ze
szpinakiem i
pomidorami.Składniki (2 porcje):200 g
makaronusos:250 g
mrożonego szpinaku8
suszonych pomidorów3 łyżeczki
oleju z
pomidorówpół puszki
pomidorów krojonychszczypta
ostrej paprykipieprz,
sól1 posiekany ząbek
czosnku1.
Makaron ugotuj al'dente - w czasie gotowania zrób sos.2.
Czosnek podsmaż na
oleju z
pomidorów.3.
Szpinak i
pomidory krojone przełóż na patelnie z
czosnkiem, następnie odparuj nadmiar
wody, trzymając na średnim gazie.4. Dodaj pokrojone w drobną kostkę
suszone pomidory, dopraw
solą,
pieprzem i
papryką, duś jeszcze chwilę pod przykryciem.5. Wymieszaj z ugotowanym
makaronem, ewentualnie dodaj odrobinę
wody z gotowania.Energia (1 porcja)
BiałkoTłuszczWęglowodanyBłonnik519 kcal18 , 9 g10 , 2 g90 g6 , 4 gGDA - % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)26 %38 %14 %33 %25 , 6 %