ßßß
Czarny makaron barwi się sepią z kałamarnicy lub mątwy. Ma nieco morski posmak, dobrze komponuje się z owocami morza. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie żeby przygotować go zwyczajnie, np. ze szpinakiem i pomidorami.Składniki (2 porcje):200 g makaronusos:250 g mrożonego szpinaku8 suszonych pomidorów3 łyżeczki oleju z pomidorówpół puszki pomidorów krojonychszczypta ostrej paprykipieprz, sól1 posiekany ząbek czosnku1. Makaron ugotuj al'dente - w czasie gotowania zrób sos.2. Czosnek podsmaż na oleju z pomidorów.3. Szpinak i pomidory krojone przełóż na patelnie z czosnkiem, następnie odparuj nadmiar wody, trzymając na średnim gazie.4. Dodaj pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory, dopraw solą, pieprzem i papryką, duś jeszcze chwilę pod przykryciem.5. Wymieszaj z ugotowanym makaronem, ewentualnie dodaj odrobinę wody z gotowania.Energia (1 porcja)BiałkoTłuszczWęglowodanyBłonnik519 kcal18 , 9 g10 , 2 g90 g6 , 4 gGDA - % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)26 %38 %14 %33 %25 , 6 %