Wykonanie
Przepis wyróżniony w konkursie "Sezonowy przepis" zorganizowanym przez serwis Doradca Smaku.plOstatnie prawie dwa tygodnie upłynęło mi na zadbaniu i wykonaniu wielu różnych spraw. Począwszy od spraw zawodowych, przez organizację przeprowadzki mojej córki po chorobę i leczenie psa, założenie fotobloga a skończywszy na ogarnięciu SIĘ po tym tornado. Z przyjemnością wróciłam do gotowania a tym samym sprawiania największej przyjemności sobie i fanom mojej kuchni. Efektem jest ten przepis.
Powiem krótko smakowało bardzo, bardzo dobrze. Nie należy się zrażać wieloma etapami przygotowania bo wbrew pozorom to nie jest tak trudna sprawa na jaką wygląda a chwila smakowania nieoceniona.

Ilość porcji – 4Czas wykonania – 45 min.Stopień trudności – średniSkładniki:220 g
makaronu Fetuccine paglia e fieno,200 g
kurek,1 średniej wielkości
por,100 g
sera gorgonzola ( można zastąpić innym
serem pleśniowym),1
cebula,2 czubate łyżki
śmietany (18%),2 łyżki
masła,80 ml białego,
wytrawnego wina,4
jajka (całe),1 łyżeczka
oliwy z oliwek,
sól,
pieprz,
pieprz świeżo mielony,1 ½ łyżeczki swieżego
tymianku lub
oreganopoza tym potrzebujemy:folię aluminiową, 4 kwadraty o wymiarach około 28 x 28 cm.głęboką salaterkę o srednicy około 10-11 cm. lub obręcz do wyciskania ciasta lub formowania musów i pureeSposób wykonania:
makaron wrzucamy do osolonej
wody z dodatkiem
oliwy z oliwek, gotujemy 12 min., następnie przelewamy zimna
wodą i odcedzamy,
por oczyszczamy, myjemy i kroimy w półtalarki, następnie roztapiamy 1 łyżkę
masła i podsmażamy
por mieszając, dolewamy
wino a kiedy płyn odparuje zestawiamy z ognia, dodajemy pokruszony
ser oraz
śmietanę, doprawiamy
solą i
pieprzem, mieszamy wszystko i odstawiamy,
kurki płuczemy, większe kroimy,
cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, na patelni roztapiamy 1 łyżkę
masła, podsmażamy
cebulę a kiedy się lekko zeszkli dodajemy
kurki i smażymy jeszcze około 6-8 min. mieszając, doprawiamy
solą i
pieprzem, odstawiamy,
makaron dzielimy na 8 mniej więcej równych porcji,salaterkę lub obręcz (zastosowałam obręcz) wykładamy folią aluminiową,

8. na dnie obręczy/salaterki wyłożonej folią układamy 1 porcją
makaronu tak aby w środku powstało lekkie wgłębienie a na ściance obręczy/salaterki powstał wianuszek z
makaronu,

9. środek wypełniamy ¼ częścią
pora z
serem,

10. następnie układamy drugą warstwę
makaronu, tak samo jak poprzednio,

11. środek wypełniamy ¼ częścią
kurek z
cebulką,

12. na wierzch wbijamy
jajko, oprószamy
solą, świeżo mielonym
pieprzem oraz
tymiankiem lub
oregano,

13. domykamy lekko folię i delikatnie przenosimy gniazdko na blachę lub naczynieżaroodporne,14. wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200˚C i zapiekamy aż
białko się zetnie.Smacznego!

Inne propozycje:
Makaron z
pieczarkami w sosie
śmietanowo pietruszkowymConchiglioni faszerowane
kurkami na
szpinaku