ßßß
Ciasto przed oprószeniem cukrem pudrem - widać wyraźnie część czysto orzechową i czekoladową oraz wierzch przepełniony śliwkami.
... ciasto jest puszyste, delikatne i wilgotne za sprawą śliwek. A orzechy i orzechowa czekolada nadają mu niepowtarzalnego, indywidualnego charakteru.Składniki:orzechy laskowe 60 g5 kostek czekolady Goplana Złoty orzech1 łyżeczka śmietanki 30%3 całe jajka1/2 szklanki cukru1 cukier wanilinowy 8 g200 g margaryny1 1/2 szklanki mąki pszennej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia3 duże śliwkiDodatkowo:cukier puder do oprószenia wypiekuPrzygotowanie:Margarynę rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestygnięcia. Całe jajka z cukrami dokładnie ubijamy mikserem. Następnie wlewamy powoli margarynę, cały czas miksując. W osobnej misce łączymy przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Następnie wsypujemy partami mąkę do masy jajecznej, miksujemy na niskich obrotach.Masę dzielimy na dwie części w stosunku 3/4 - 1/3.Orzechy laskowe umieszczamy w misie blendera i rozdrabniamy. Dodajemy je do 3/4 masy, miksujemy na wolnych obrotach tylko do czasu połączenia składników. W rondelku rozpuszczamy 5 kostek czekolady Goplana Złoty orzech z 1 łyżeczką śmietanki kremówki 30%. Czekoladę delikatnie łączymy z 1/3 masy naszego ciasta.Do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej tortownicy (u mnie 26 cm) przekładamy ciasto orzechowe, następnie dowolnie (tworząc "esy-floresy") umieszczamy część czekoladową. Śliwki obieramy, usuwamy pestki i kroimy na drobniejsze kawałki. Umieszczamy w cieście, lekko w nie wciskając.Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka).Ciasto studzimy na kratce i podajemy samo lub oprószone cukrem pudrem.SmacznegoPrzepis bierze udział w konkursie:niedziela, 10 maja 2015, matleenpoleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »KomentarzeOstatnie wpisyDaktylowe trufelki z ...Black banana cake. Czarne ...Podsmażane tortille z ...Waniliowo-jagodowy deser ...Jakość, smak i zdrowie. ...Deser w rustykalnym stylu. ...Ręcznie robione, z pasją ...10 szybkich przepisów na ...Piernikowa chmurka z karobową ...KONKURS URODZINOWY! Proste ...KONKURS URODZINOWY!
Słodkie okruszkiPrawa autorskieTreści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.Kontakt: [email protected] [email protected] Nawiązanie współpracyBędzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Zapraszam na InstagramOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.Pisz blog