ßßß Cookit - przepis na Czekoladowy orzechowiec ze śliwkami

Czekoladowy orzechowiec ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Czekoladowo-kokosowy deser ...
Kakaowe serniczki z gruszką »
Dziś chciałabym Was zaprosić do skosztowania pysznego, puszystego czekoladowego orzechowca ze śliwkami. * Pomysł na ciasto powstał w związku z piękną rodzinną uroczystością. Smaki i nietypowe połączenie orzechów, czekolady smakowej i śliwek doskonale się sprawdziły, tworząc niepowtarzalne i niebanalne ciasto. Po prostu zapraszam Was serdecznie do spróbowania.
* przepis własny
Ciasto przed oprószeniem cukrem pudrem - widać wyraźnie część czysto orzechową i czekoladową oraz wierzch przepełniony śliwkami.
... ciasto jest puszyste, delikatne i wilgotne za sprawą śliwek. A orzechy i orzechowa czekolada nadają mu niepowtarzalnego, indywidualnego charakteru.
Składniki:
orzechy laskowe 60 g
5 kostek czekolady Goplana Złoty orzech
1 łyżeczka śmietanki 30%
3 całe jajka
1/2 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy 8 g
200 g margaryny
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 duże śliwki
Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia wypieku
Przygotowanie:
Margarynę rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestygnięcia. Całe jajka z cukrami dokładnie ubijamy mikserem. Następnie wlewamy powoli margarynę, cały czas miksując. W osobnej misce łączymy przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Następnie wsypujemy partami mąkę do masy jajecznej, miksujemy na niskich obrotach.
Masę dzielimy na dwie części w stosunku 3/4 - 1/3.
Orzechy laskowe umieszczamy w misie blendera i rozdrabniamy. Dodajemy je do 3/4 masy, miksujemy na wolnych obrotach tylko do czasu połączenia składników. W rondelku rozpuszczamy 5 kostek czekolady Goplana Złoty orzech z 1 łyżeczką śmietanki kremówki 30%. Czekoladę delikatnie łączymy z 1/3 masy naszego ciasta.
Do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej tortownicy (u mnie 26 cm) przekładamy ciasto orzechowe, następnie dowolnie (tworząc "esy-floresy") umieszczamy część czekoladową. Śliwki obieramy, usuwamy pestki i kroimy na drobniejsze kawałki. Umieszczamy w cieście, lekko w nie wciskając.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka).
Ciasto studzimy na kratce i podajemy samo lub oprószone cukrem pudrem.
Smacznego
Przepis bierze udział w konkursie:
niedziela, 10 maja 2015, matleen
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Komentarze
Ostatnie wpisy
Daktylowe trufelki z ...
Black banana cake. Czarne ...
Podsmażane tortille z ...
Waniliowo-jagodowy deser ...
Jakość, smak i zdrowie. ...
Deser w rustykalnym stylu. ...
Ręcznie robione, z pasją ...
10 szybkich przepisów na ...
Piernikowa chmurka z karobową ...
KONKURS URODZINOWY! Proste ...
KONKURS URODZINOWY!
Słodkie okruszki
Prawa autorskie
Treści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.
Kontakt: [email protected] [email protected] Nawiązanie współpracy
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Zapraszam na Instagram
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.
Pisz blog
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/05/Czekoladowy-orzechowiec-ze-sliwkami.html