Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Czekoladowo-
kokosowy deser ...
Kakaowe serniczki z
gruszką »Dziś chciałabym Was zaprosić do skosztowania pysznego, puszystego
czekoladowego orzechowca ze
śliwkami. * Pomysł na ciasto powstał w związku z piękną rodzinną uroczystością. Smaki i nietypowe połączenie
orzechów,
czekolady smakowej i
śliwek doskonale się sprawdziły, tworząc niepowtarzalne i niebanalne ciasto. Po prostu zapraszam Was serdecznie do spróbowania.* przepis własny

Ciasto przed oprószeniem
cukrem pudrem - widać wyraźnie część czysto
orzechową i
czekoladową oraz wierzch przepełniony
śliwkami.

... ciasto jest puszyste, delikatne i wilgotne za sprawą
śliwek. A
orzechy i orzechowa
czekolada nadają mu niepowtarzalnego, indywidualnego charakteru.Składniki:
orzechy laskowe 60 g5 kostek
czekolady Goplana Złoty
orzech1 łyżeczka
śmietanki 30%3 całe
jajka1/2 szklanki
cukru1
cukier wanilinowy 8 g200 g
margaryny1 1/2 szklanki
mąki pszennej1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 duże
śliwkiDodatkowo:
cukier puder do oprószenia wypiekuPrzygotowanie:
Margarynę rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestygnięcia. Całe
jajka z
cukrami dokładnie ubijamy mikserem. Następnie wlewamy powoli
margarynę, cały czas miksując. W osobnej misce łączymy przesianą
mąkę pszenną z
proszkiem do pieczenia. Następnie wsypujemy partami
mąkę do masy jajecznej, miksujemy na niskich obrotach.Masę dzielimy na dwie części w stosunku 3/4 - 1/3.
Orzechy laskowe umieszczamy w misie blendera i rozdrabniamy. Dodajemy je do 3/4 masy, miksujemy na wolnych obrotach tylko do czasu połączenia składników. W rondelku rozpuszczamy 5 kostek
czekolady Goplana Złoty
orzech z 1 łyżeczką
śmietanki kremówki 30%.
Czekoladę delikatnie łączymy z 1/3 masy naszego ciasta.Do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej tortownicy (u mnie 26 cm) przekładamy ciasto
orzechowe, następnie dowolnie (tworząc "esy-floresy") umieszczamy część
czekoladową.
Śliwki obieramy, usuwamy pestki i kroimy na drobniejsze kawałki. Umieszczamy w cieście, lekko w nie wciskając.Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka).Ciasto studzimy na kratce i podajemy samo lub oprószone
cukrem pudrem.SmacznegoPrzepis bierze udział w konkursie:niedziela, 10 maja 2015, matleenpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »KomentarzeOstatnie wpisy
Daktylowe trufelki z ...Black
banana cake. Czarne ...Podsmażane tortille z ...
Waniliowo-
jagodowy deser ...Jakość, smak i zdrowie. ...Deser w rustykalnym stylu. ...Ręcznie robione, z pasją ...10 szybkich przepisów na ...Piernikowa chmurka z karobową ...KONKURS URODZINOWY! Proste ...KONKURS URODZINOWY!


Słodkie okruszkiPrawa autorskieTreści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i
wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.Kontakt:
[email protected] [email protected] Nawiązanie współpracyBędzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:

Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Zapraszam na InstagramOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.Pisz blog