ßßß
Cukinie umyć, nie obierać, pokroić wzdłuż na cienkie, długie plastry. Na patelni rozgrzać 2- 3 łyżki oliwy i każdy plaster obsmażyć z obu stron. Ja wykorzystałam do tego patelnię grillową.Plastry cukinii osuszyć na papierowym ręczniku.Cebulę i czosnek posiekać.Pozostałą oliwę rozgrzać w dużym rondlu. Wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać mięso. Smażyć razem, aż mięso będzie gotowe. Pomidory z puszki odcedzić z zalewy, którą na wszelki wypadek zachować.Pomidory dodać do mięsa. Drewnianą łyżką posiekać na mniejsze kawałki, dobrze wymieszać z mięsem. Całość doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, bazylią i oregano. Jeżeli farsz wydaje się Wam za suchy, można dodać kilka łyżek zalewy pomidorowej. Rondel przykryć i dusić całość ok. 12 min.W salaterce połączyć serek naturalny z mlekiem. Wymieszać dokładnie widelcem i doprawić gałką.Ser żółty zetrzeć.W naczyniu żaroodpornym ułożyć pierwszą warstwę z plastrów cukinii. Dość ciasno, aby nie było żadnych luk. Na nią wyłożyć farsz z mięsa i pomidorów. Wyrównać powierzchnię. Ułożyć kolejną warstwę cukinii, następnie masę serka z gałką i ponownie cukinię.Całość posypać tartym żółtym serem.Piec ok. 30-35 min. w 200 st.Lazanię podawać posypaną świeżymi listkami bazylii.Lazania po upieczeniu:
Smacznego!