ßßß
Składniki:szklanka płatków owsianych górskichszklanka mąki pszennej½ kostki margaryny¼ szklanki curku2 łyżeczki cynamonuszczypta soli1 łyżeczka cukru wanilinowego1 łyżeczka proszku do pieczenia1 jajko½ opakowania rodzynek (około 25 gram)10 suszonych śliwek10 suszonych moreligarść orzechów ziemnychgarść migdałów lub płatków migdałowychgarść łuskanych pestek słonecznikagarść suszonej żurawinyPowyższe proporcje są przybliżone i nie trzeba się ich sztywno trzymać. Jeśli chodzi o suszone owoce i orzechy, dodajemy to co lubimy i co się pod rękę nawinie – takie ciasteczna "nawinie" ;o)Najwięcej czasu zajmuje posiekanie na drobne kawałki suszonych owoców i orzechów. Następnie ucieramy margarynę z cukrem, łyżeczką cukru wanilinowego i jajkiem. Dodajemy do tego wymieszane suche składniki (mąka, płatki, proszek do pieczenia, cynamon i szczypta soli). Do wyrobionej masy dodajemy posiekane owoce i orzechy, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na około pół godziny.Z masy formujemy małe kulki, spłaszczamy je na dłoni i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Należy zostawić odstępy między ciasteczkami (trochę urosną). Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180° około 20 minut, aż się zarumienią.