Wykonanie
Są przepyszne, wilgotne, sycące, idealnie jesienne :-) Polecam, warto wypróbować!Składniki na 12 sztuk:200 g startej na tarce dyni170 g
cukru150 g
mąki pszennej3 łyżki mielonych
płatków owsianych1 łyżeczka
proszku do pieczeniapół łyżeczki
sody oczyszczonej2
jajka90 ml
oleju rzepakowego2 garści
rodzynekgarść łuskanego
słonecznikagarść prażonych nasion dyni8 drobno pokrojonych suszonych
śliwek1/2 łyżeczki
cynamonuszczypta
soliSkładniki suche i
bakalie mieszamy w jednym naczyniu:
cukier,
mąka,
proszek do pieczenia,
soda oczyszczona,
sól,
cynamon,
rodzynki,
śliwki suszone, łuskany
słonecznik oraz
pestki dyni.W drugim naczyniu mieszamy składniki mokre: roztrzepane
jajka,
olej oraz
dynię. Łączymy zawartość obu naczyń.Ciasto przelewamy do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.Smacznego!