ßßß
Składniki:3 i pół szklanki mąki pszennejłyżeczka cynamonu (jeśli za nim nie przepadacie można dodać mniej lub pominąć)szczypta soli100 g miękkiego masłaok pół szklanki mlekapół szklanki brązowego cukru (lub białego)2 jajka1 łyżeczka proszku do pieczeniabakalie- ja dodałam po garści pestek dyni, słonecznika, migdałów, rodzynek i suszonych moreliWykonanie:Mąkę przesiej do miski. Dodaj cynamon, cukier, sól i proszek. Wymieszaj. Miękkie masło pokrój w kostkę i dodaj do miski. Wbijaj jajka i po każdym dokładnie wymieszaj ciasto. Tak naprawdę można użyć miksera na tym etapie:) Wlej mleko zamieszaj i dodaj bakalie. Blachę wyłóż matą lub papierem do pieczenia. Ciasto wykładaj łyżkami na blachę w odstępach kilkucentymetrowych. Jest dość zwarte więc każdą porcję "rozpłaszczyłam" denkiem szklanki które zanurzałam w wodzie żeby nie przyklejało się do ciasta. Piecz przez ok 12-15 min. aż ciastka się przyrumienią w temp. 180 stopni.Smacznego!