Wykonanie
Mój syn wyszperał szpatułkę do mieszania ciasta..."Mamuś mieszać ciasto!" Pomyślałam tak.. to znak..Trzeba w końcu coś upiec. Byle tylko było szybkie i nie wymagała wiele pracy bo nie mam siły i czasu na pieczenie.
Ciastka same w sobie są szybkie i proste czyli idealnie. Mam fazę na
cynamon, który najchętniej dosypywałabym do wszystkiego więc
ciasteczka cynamonowe- to oczywiste. W trakcie robienia dodałam jeszcze
bakalie. Nie trzeba używać żadnych foremek, niczego wałkować, nie brudzę i nie wyciągam połowy kuchni i co ważne mój syn może mi pomóc. Idealne na szybką wizytę gości.

Składniki:3 i pół szklanki
mąki pszennejłyżeczka
cynamonu (jeśli za nim nie przepadacie można dodać mniej lub pominąć)szczypta
soli100 g miękkiego
masłaok pół szklanki
mlekapół szklanki
brązowego cukru (lub białego)2
jajka1 łyżeczka
proszku do pieczeniabakalie- ja dodałam po garści pestek dyni,
słonecznika,
migdałów,
rodzynek i
suszonych moreliWykonanie:
Mąkę przesiej do miski. Dodaj
cynamon,
cukier,
sól i proszek. Wymieszaj. Miękkie
masło pokrój w kostkę i dodaj do miski. Wbijaj
jajka i po każdym dokładnie wymieszaj ciasto. Tak naprawdę można użyć miksera na tym etapie:) Wlej
mleko zamieszaj i dodaj
bakalie. Blachę wyłóż matą lub papierem do pieczenia. Ciasto wykładaj łyżkami na blachę w odstępach kilkucentymetrowych. Jest dość zwarte więc każdą porcję "rozpłaszczyłam" denkiem szklanki które zanurzałam w wodzie żeby nie przyklejało się do ciasta. Piecz przez ok 12-15 min. aż
ciastka się przyrumienią w temp. 180 stopni.Smacznego!