Wykonanie
Pamiętam czasy, kiedy mój syn spędzał ze mną w kuchni mnóstwo czasu. Kładł się na blacie, i mieścił się na nim cały. Mieszał, przelewał, było dużo śmiechu i zabawy. I choć wcale nie minęło od tamtego okresu dużo czasu, to kilka rzeczy się zmieniło. Nie jest już w stanie położyć się na blacie (znaczy.. jest ale zajmuje go prawie cały:D), Lego
City jest jednak bardziej atrakcyjne niż przesypywanie
mąki, i nie
spędza już ze mną w kuchni każdej chwili. Ale jak robię
ciastka, to sam wspina się na blat i mi pomaga. Wtedy mamy czas dla siebie i spokojnie rozmawiamy. Obowiązkowe są opowieści o dinozaurach, flagach państwowych i kosmosie. Czasem pyta mnie o rzeczy proste, a czasem o rzeczy naprawdę skomplikowane. I myślę sobie wtedy, że mam przed sobą prawie dorosłego faceta, który za chwilę nie będzie, nie tylko mieścił się na blacie, ale pewnie nie będzie miał w ogóle ochoty na to, żeby piec ze mną cokolwiek. Dlatego korzystam z tych cennych chwil, słucham Go uważnie i chłonę każdy wspólny moment. Nadal natomiast, jest mnóstwo śmiechu, zabawy i oboje jesteśmy cali w
mące. Najbardziej jednak lubię moment, kiedy
ciastka są jeszcze ciepłe, a my wyciągamy je z piekarnika, i licytujemy się kto zje więcej. Zwykle nie mam szans, bo rozgrywki toczą się
między tatą i synem. Zjadają te
ciastka z prędkością światła. Lubię i chyba zdecydowanie bardziej wolę piec
ciastka niż ciasta. Po pierwsze
ciastka są szybsze do zrobienia, a są równie pyszne. Poza tym, nie trzeba używać tutaj żadnych foremek, niczego wałkować, nie brudzę i nie wyciągam połowy kuchni. Idealne nie tylko na rodzinne popołudnie, ale i na szybką wizytę gości. Jeszcze nigdy mnie nie zawiodły.

Składniki:3 i pół szklanki
mąki pszennejłyżeczka
cynamonu (jeśli za nim nie przepadacie, można dodać mniej lub pominąć)szczypta
soli100 g miękkiego
masłaok pół szklanki
mlekapół szklanki
brązowego cukru (lub białego)2
jajka1 łyżeczka
proszku do pieczeniabakalie- ja dodałam po garści pestek dyni,
słonecznika,
migdałów,
rodzynek i
suszonych moreliWykonanie:
Mąkę przesiej do miski. Dodaj
cynamon,
cukier,
sól i proszek. Wymieszaj. Miękkie
masło pokrój w kostkę i dodaj do miski. Wbijaj
jajka i po każdym dokładnie wymieszaj ciasto. Tak naprawdę można użyć miksera na tym etapie:) Wlej
mleko zamieszaj i dodaj
bakalie. Blachę wyłóż matą lub papierem do pieczenia. Ciasto wykładaj łyżkami na blachę w odstępach kilkucentymetrowych. Jest dość zwarte więc każdą porcję "rozpłaszczam" na blaszce. Piecz przez ok 12-15 min. aż
ciastka się przyrumienią w temp. 180 stopni.Smacznego!