ßßß
SKŁADNIKI:1 kg ryby (mintaj),4 marchewki,2 pietruszki,kawałek selera,3 cebule (w tym 1 czerwona),pieprz czarny, sól, chilli,liść laurowy, ziele angielskie,oliwa do smażenia,1/2 szklanki mąki,1/2 cytryny,1 łyżka cukru,malutki koncentrat pomidorowy,1/2 szklanki wody,
WYKONANIE:Marchewkę oraz pietruszkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy warzywa prze chwilkę, następnie solimy, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu. W tym czasie rybę myjemy, osuszamy, kroimy na kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawione obtaczamy w mące. Ryba ma być podsmażona na złotawy kolor z obu stron. Na oliwie, która pozostanie po smażeniu szklimy cebulę i dodajemy ją do duszących się warzyw.Wszystko w garnku razem mieszamy, dodajemy wodę, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, chilli, koncentrat oraz cukier. Warzywną mieszankę dusimy na wolnym ogniu do miękkości.W większości przepisów przekłada się później rybę warstwami na zmianę z warzywami. Ja po prostu pod koniec duszenia dodałam ją do warzyw, delikatnie, aby się ryba nie połamała i podałam w misce bez przekładania warstwowego.Ot cała filozofia!!!SMACZNEGO !!!W nowym roku 2014 życzę Wam wszystkim Kochani więcej, więcej doznań i eksperymentów kulinarnych!!!HAPPY NEW YEAR!!!