Wykonanie
Jest mi przeogromnie miło, że blog przeze mnie prowadzony otrzymał dwie nominacje do konkursu: Liebster Blog Award.Bardzo dziękuję wszystkim, którzy do mnie zaglądają!Takie wyróżnienie to z pewnością zastrzyk energii do dalszego działania:)
Na czym polega konkurs?,,Nominacja do Liebster Award jest otrzymywana od innego blogera w ramach uznania za “dobrze wykonaną robotę”. Jest przyznawana dla blogów o mniejszej liczbie obserwatorów, więc
daje możliwość ich rozpowszechnienia. Po odebraniu nagrody należy odpowiedzieć na 11 pytań otrzymanych od osoby, która Cię nominowała. Następnie Ty nominujesz 11 osób (informujesz ich o tym) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował.”Pierwszą nominację otrzymałam od Ani (mojeprzepisy-ania.blogspot.com).Dziękuję!Oto pytania Ani:1. Co lubisz najbardziej gotować?Najbardziej lubię przyrządzać wszelkiego rodzaju
sałaty i sałatki. To duże
pole do kreatywności i łączenia ciekawych składników w pyszne kombinacje.2.
Drób czy wieprzowina?Preferuję
drób. Jest uniwersalny, nietrudno go doprawić i ciężko zepsuć efekt. Ale bez
mięsa także potrafię funkcjonować. I to całkiem przyjemnie:)3. Ulubiona sałatka?Moja ulubiona
sałatka to połączenie pieczonych, rubinowych
buraków z zieloną i chrupiącą
sałatą, delikatnym
serem kozim lub wyrazistym
serem pleśniowym, udekorowana
natką pietruszki i prażonymi orzeszkami piniowymi.4. Ulubiony film?Wiele filmów mogłabym wymienić jako moje ulubione. Na pewno będzie wśród nich "Dobry rok" Ridleya Scott'a - Prowansja, winnice,
wino i bardzo proste, aczkolwiek prawdziwe oraz chwytające przesłanie.5.
Biszkopt czy kruche ciasto?Zdecydowanie wybieram kruche ciasto. Co prawda wymaga więcej "poświęcenia" niż
biszkopt, ale za to ile możliwości zastosowania!6. Czy lubisz jajecznicę?Nie przepadam za jajecznicą, ale wersja ze świeżym
szczypiorkiem, zjedzona w leniwy sobotni poranek, na tarasie lub w ogródku, z
kubkiem kawy -
czemu nie?7.
Makaron zwykły czy razowy?
Makaron to kopalnia kulinarnych inspiracji. Obecnie staram się używać pełnoziarnistego. Wygląda na to, że jest po prostu zdrowszy. A smakiem nie odbiega od "zwykłego" - wręcz przeciwnie!8. Co byś ugotowała z ryżu?
Ryż niezbyt często gości na moim
stole.
Makaron ryżowy - inna historia:) Z
ryżu chętnie przygotowałabym aromatyczny pilaf lub jakąś szaloną wersję sałatki.9. Ulubione narzędzie w kuchni?Ulubione i niezastąpione "narzędzie" w kuchni to dla mnie nóż. Brr, brzmi groźnie. Bez noża nie wyobrażam sobie po prostu gotowania.10. Wakacje nad morzem czy w górach?Może morze? Polskie, włoskie, chorwackie. Byleby tylko była bryza, rewelacyjna pogoda i czas na odsapnięcie:)
Rybką też nie pogardzę:)11. Ulubione danie z dzieciństwa?Może to wydawać się
dziwne, ale mam kilka ulubionych dań z dzieciństwa. Pierogi w kilku wersjach: ruskie, z
kaszą gryczaną, z
truskawkami i
jagodami. Po drugie: czerwony barszcz, a na koniec: łazanki. Cóż, może i mało wyrafinowane, ale takie smaki zapamiętałam z dzieciństwa i cały czas je wspominam:)Drugą nominację otrzymałam od drugiej Ani (pluminthekitchen.blogspot.com).Dziękuję!Oto pytania Ani:Mój ulubiony rodzaj kuchni?Nie mam obecnie jednego, ulubionego rodzaju kuchni. Chyba lubię wszystkie. Wiele zakątków kulinarnego świata bywa dla mnie inspiracją, a i często zaskakują mnie niecodzienne połączenia smaków.Drugie śniadanie czy podwieczorek?Zdecydowanie drugie śniadanie. Dodaje energii! Poza tym nie pamiętam, kiedy ostatnio
jadłam podwieczorek... :) Dla mnie podwieczorek to raczej miła
pora dnia:)Nigdy nie zjem...?Nigdy nie mów nigdy... Kiedyś nie wyobrażałam sobie zjedzenia
krewetek,
szpinaku,
oliwek... A obecnie nie
mogę w to uwierzyć:) Chyba nie zjadłabym tylko lwowskiego przysmaku: mrożona
słonina w
czekoladzie... Brr...Idealny wystrój mojej kuchni?Białe meble, kilometry blatu roboczego, duże okna z doniczkami pełnymi
ziół... Oszczędnie jeśli chodzi o kolory, mniej oszczędnie jeśli chodzi o wielkość:)Pastele czy kontrasty?Zależy gdzie, kiedy, w jakiej sytuacji i o jakiej
porze roku. W domu - pastele. W życiu często jednak towarzyszą mi kontrasty...Zawsze marzyłam o ...?Zawsze marzyłam, żeby robić to co lubię i w czym
mogę się spełnić. Myślę, że część z tych marzeń osiągnęłam, ale wiele jeszcze do zdobycia:)Mój największy sukces?Na wielu płaszczyznach można mówić o sukcesie. Rodzinnie, zawodowo, indywidualnie... Nie wiem co jest moim największym sukcesem. Może dopiero przede mną?Moje "królewskie" danie, przepis?Moje "królewskie danie"... to potrawa, którą chętnie serwuję podczas spotkań z przyjaciółmi:
sałatka z pieczonym
burakiem i
serem pleśniowym podawana w towarzystwie tarty ze
szpinakiem i
serem feta, a do tego pyszne, czerwone i
wytrawne wino.Najciekawsza podróż w moim życiu?Najciekawsza krótka podróż w moim życiu to dwutygodniowy pobyt w Chorwacji, rejon Istria. Marzenie, jeśli chodzi o pogodę, marzenie jeśli chodzi o doznania kulinarne. Najciekawsza długa podróż w moim życiu to prawie dwuletni pobyt w Londynie. Mieszanka kulturowa, mozaika kulinarna. Wymagająca, kształcąca i niezwykle ciekawa wyprawa:)O tym, że dany blog mi się spodoba przesądza?Bardzo lubię odwiedzać blogi, na których zobaczyć
mogę piękne zdjęcia. Jestem wzrokowcem, dlatego inspiruje mnie wygląd potraw. Oprócz tego intrygują mnie blogi, na których czytam o niespotykanych składnikach i połączeniach
smakowych.Kwiaty czy gadżety?Trudne pytanie... zależy o jakie gadżety chodzi. Jeśli kuchenne - jestem na tak! Jeśli inne - niekoniecznie. A kwiaty są i będą zawsze naturalną i piękną ozdobą kuchni/domu/ogrodu:)Mam nadzieję, że udało mi się odpowiedzieć na wszystkie pytania wyczerpująco:) A skoro w zabawie udział wzięłam, to czas na wskazanie blogów, które nominuję do Liebster Blog Award (kolejność przypadkowa):aleciastko.plpolagotuje.blogspot.comtasteinspirations.blogspot.comprzyjemnosczpieczenia.blogspot.comrrcooking.comspizarnia-smakow.plpieczonetruskawki.blogspot.comkuchniapodlipami.blogspot.comnakedkitchen.tviloffood.blogspot.comsmacznegokolego.blogspot.comZapraszam do zabawy!A oto i moje pytania do Was, autorów wyróżnionych blogów:Największe dotychczasowe kulinarne wyzwanie...?Ulubiona książka kucharska...?Bez jakiego składnika/jakiej potrawy nie wyobrażasz sobie obiadu?Śniadanie na słodko czy słono...?Najbardziej inspirujący kulinarnie zakątek świata...?Czy często korzystasz z przepisów innych bloggerów kulinarnych?Niezastąpione urządzenie kuchenne...?
Pieczywo jasne, czy ciemne?Ulubione warzywo lub
owoc...?W kuchni jestem jak...?Prowadzenie bloga to dla mnie...?Raz jeszcze dziękuję za wyróżnienie.Zapraszam do zabawy!Pozdrawiam,
Asia