ßßß
5 ziemniaków4 długie buraki300 g włoszczyzny2 słoiczki ćwikłych250 g kapusty15 szt brukselki1/2 puszki czerwone fasoli200 gram fasoli szparagowej1 małą śmietanę 12%4 kiełbasy wiejski200 g rolady boczkowejsól i pieprzmajeranekgarść świeżego kopruok 1 litra wodyudko z kurczakaGotujemy wodę z udkiem z kurczaka. Przyprawiamy świeżo zmieloną solą i pieprzem.Do gotującej wody dodajemy drobno pokrojone buraki i ziemniaki, startą włoszczyzną, fasolę szparagową, brukselkę, pokrojoną kapustę.Gotujemy ok 15 minut.W tym czasie smażymy drobno pokrojoną kiełbasę i roladę boczkową.Do gotującej zupy dodajemy fasolę z puszki, mięso i gotujemy ok 10 minut.Na samym końcu dodajemy, koper doprawiamy majerankiem i ewentualnie solą i pieprzem.Śmietanę mieszamy z chochlą zupy i przelewamy do garnka.