Wykonanie
Przepis dostałam od babci. Babcia natomiast dostała ten przepis od sąsiadki. A ja
posyłam go jeszcze dalej, do Was. Uwielbiam takie przekazywane z rąk do rąk, z ust do ust, pyszne pomysły! To ciasto to fajna alternatywa dla klasycznej szarlotki. Jeśli uwielbiacie szarlotkę to z pewnością posmakuje Wam również to ciasto - kruchy przekładaniec z
jabłkami i
śmietankową masą. Zachwyca nie tylko smakiem, ale też wyglądem.



Przepis (jedna blacha):Ciasto:500g
mąki pszennej200g
cukru70g
margaryny2
jajka4 łyżki
mleka1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej500g
jabłekMasa śmietankowa:150g
cukru3szkl schłodzonej
śmietany 30%1 opakowanie
cukru wanilinowego+ starta
gorzka czekolada (do dekoracji)
Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda i zetrzeć na grubej tarce.
Jajka utrzeć z
cukrem na puszystą masę. Dodać
mleko, ostudzoną rozpuszczoną
margarynę i
sodę oczyszczoną. Składniki dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie do masy dodać
mąkę i
proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części. Przygotować dwie prostokątne (identyczne!) formy do pieczenia. Obie formy wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Jedną formę wylepić jedną częścią ciasta, wyłożyć starte
jabłka, przykryć drugą częścią ciasta. Trzecią częścią ciasta wylepić drugą formę. Obie formy włożyć do piekarnika i piec przez około 30-40 minut, aż do "suchego patyczka". Gotowe ciasta należy wyjąć i ostudzić. Przygotować masę
śmietankową:
śmietanę ubić z
cukrem i
cukrem wanilinowym na sztywną pianę. Podzielić na dwie części. Jedną część
śmietany wyłożyć na szarlotkę, przykryć upieczonym i ostudzonym blatem ciasta, a następnie wyłożyć pozostałą część
śmietany. Wierzch ciasta posypać startą
czekoladą. Gotowe ciasto najlepiej przechowywać w lodówce i podawać schłodzone.