Wykonanie
Nie wiem, czy wiecie, ale jestem prawdziwą herbatoholiczką! Nie ma dnia, abym nie wypiła przynajmniej dwóch kubków dobrej
herbaty. Dlatego moja radość była ogromna, gdy jakiś czas temu dostałam paczkę pełną rozmaitych
herbat od
marki Posti! Do wyboru, do koloru, czego dusza zapragnie, prawdziwy zawrót głowy. Postanowiłam, że oprócz tradycyjnej formy podania
herbaty, czyli zaparzonek w kubku, czy też filiżance, wykorzystam ten herbaciany zapas również w nieco innej formie. Jakiej? Postanowiłam upiec ciasto! Herbaciane. Do przygotowania ciasta wybrałam zieloną
herbatę Posti o smaku
cytryna-
pomelo.
Herbata podana w tradycyjnej formie smakuje wyśmienicie, nie poczujecie tutaj goryczki, która niestety dość często odstrasza od picia zielonej
herbaty, która przecież jest taka zdrowa. Zielona
herbata Posti to delikatny i zbilansowany smak, który wykorzystałam przy pieczeniu ciasta i uzyskałam naprawdę świetny efekt! Ciasto jest delikatnie
cytrynowe, orzeźwiające, z dodatkiem
cynamonu, chrupkie z zewnątrz, miękkie w środku ... Wyśmienite!




Przepis (forma na tartę):1 i 1/2szkl
mąki pszennej1/2szkl
cukru do wypieków1/2szkl
oleju1/2szkl
mleka1 (duże)
jajko1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka startej
skórki z cytryny1/4szkl naparu z zielonej
herbaty Posti
cytryna-
pomelo+
masło do wysmarowania formy,
cukier puder do obsypaniaPiekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Do miski przesiać
mąkę i
cukier. Dodać
proszek do pieczenia,
cynamon. W drugiej misce wymieszać
olej,
mleko,
jajko, zaparzoną
herbatę,
skórkę z cytryny. Mokre składniki połączyć z suchymi, wymieszać, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Formę wysmarować
masłem. Wlać ciasto. Wstawić do piekarnika. Piec przez około 40 minut, aż do "suchego patyczka". Gotowe ciasto wystudzić. Obsypać
cukrem pudrem. Kroić i podawać.