Wykonanie
Wróciłam. Z raju do rzeczywistości. Ale nie o tym powinnam tutaj pisać. Tutaj pisać powinnam o smacznym jedzeniu. Więc dzisiaj piszę o cieście.
Waniliowym, z
czekoladą. Mokrym i puszystym. Niesamowicie prostym oraz szybkim w wykonaniu. I szybkim. Takim, które umili nam dzień. Takim, które idealnie smakuje do popołudniowej
kawy lub
herbaty. Takim, które koniecznie musicie upiec. Najlepiej jeszcze dzisiaj. Teraz.




Przepis (jedna keksówka):250g
mąki pszennej120g
cukru do wypieków1 łyżeczka
proszku do pieczenia200g
jogurtu naturalnego50ml
syropu waniliowego100g
gorzkiej czekolady60g
masła2 (małe)
jajka+
masło i
bułka tarta (do wysmarowania formy)Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Keksówką wysmarować
masłem i obsypać
bułką tartą. Do jednej miski wsypać
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia. Do drugiej wbić
jajka, dodać
jogurt,
masło,
syrop waniliowy. Mokre składniki dokładnie zmiksować, dodać do suchych, wymieszać, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Czekoladę drobno posiekać, dodać do masy, wymieszać. Ciasto przelać do formy. Wstawić do piekarnika. Piec przez około 60 minut, aż do "suchego patyczka". Gotowe ciasto ostudzić.