ßßß Cookit - przepis na Breakfast's time!: dziki ryż i twaróg wędzony, czyli sałatka!

Breakfast's time!: dziki ryż i twaróg wędzony, czyli sałatka!

nazwa

Wykonanie

Koniec tego dobrego! Żegnam się ze słodkim lenistwem, z nicnierobieniem i wracam do uczelnianej rzeczywistości! Jakiś czas temu dostałam już oba plany studiów i jestem nawet zadowolona, większość zajęć dość dobrze się zgrywa; tylko w kilku kwestiach muszę dogadać się z wykładowcami, ale mam nadzieję, że dojdziemy do wspólnego porozumienia. W tygodniowym planie znajdę czas nie tylko na obie uczelnie, ale także na udzielanie korepetycji, na basen i na zajęcia fitness - jest dobrze, naprawdę dobrze.
Coraz mocniej tęsknię za wiosną. Na zewnątrz pada śnieg, ale ja i tak uparcie twierdzę, że w powietrzu czuć już tę wyczekiwaną przeze mnie porę roku. Na złość zimie kupuję zwiewne sukienki i balerinki, na dno szuflady schowałam czapkę, namiętnie piję mrożoną kawę, a rano zajadam się kolorowymi sałatkami.
Przepis (jedna porcja):
4 liście sałaty lodowej
50g dzikiego ryżu marki Britta
60g wędzonego twarogu
100g białej rzodkwi
1 pomarańcza
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
Do gotującej się, posolonej wody wsypać ryż i gotować około 40 minut.
W tym czasie umyć liście sałaty, porwać na drobne kawałki i ułożyć na dnie talerza/miski.
Umyć białą rzodkiew i pomarańczę. Rzodkiew pokroić w plasterki; pomarańczę - w kosteczkę i wymieszać w osobnej misce. Gotowy ryż odcedzić i dodać do rzodkwi i pomarańczy; odrobinę posolić i popieprzyć do smaku, dodać łyżkę soku z cytryny i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na sałatę lodową. Wędzony twaróg rozdrobnić za pomocą widelca i posypać po reszcie składników.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2013/02/201.html