ßßß Cookit - przepis na RYŻ Z AWOKADO I POMARAŃCZĄ

RYŻ Z AWOKADO I POMARAŃCZĄ

nazwa

Wykonanie

Znowu zasypiam na śniadanie, więc znowu odbijam sobie tę stratę popołudniu, w porze obiadowej. Wiecie, wystarczyło, że temperatura podskoczyła nieco na plus, na niebie pokazało się słońce i śniegu jakby coraz mniej, a ja już w powietrzu czuję wiosnę. Wiosnę, a chwilę później nawet słoneczne lato. Słonecznie jest za oknem, więc słonecznie jest też na moim talerzu. Wczoraj. Dzisiaj. Jutro. Niech słońce już więcej nie ucieka.
Przepis (jedna porcja):
70g Ryżu Dziki&Parboiled marki Britta
1 pomarańcza
1 (dojrzałe) awokado
+ dressing:
1/2 pomarańczy
szczypta soli
1 łyżeczka miodu
1 łyżka zimnej wody
szczypta pieprzu czarnego
szczypta pieprzu ziołowego
2 łyżki octu balsamicznego
Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu (czyli: wrzucić do osolonej, gotującej się wody, trzymać na małym ogniu przez około 16 minut, co jakiś czas mieszając, aż ryż będzie miękki). W tym czasie pomarańczę oraz awokado obrać, pokroić w plasterki. Przygotować dressing: z połówki pomarańczy wycisnąć sok, wymieszać, z wodą, miodem, octem balsamicznym, solą i pieprzem. Gotowy ryż odcedzić, przelać zimną wodą, ułożyć na talerzu. Udekorować plastrami pomarańczy i awokado, polać dressingiem. Podawać.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2014/02/ryz-z-awokado-i-pomarancza.html