Wykonanie
Znowu zasypiam na śniadanie, więc znowu odbijam sobie tę stratę popołudniu, w
porze obiadowej. Wiecie, wystarczyło, że temperatura podskoczyła nieco na plus, na niebie pokazało się słońce i śniegu jakby coraz mniej, a ja już w powietrzu czuję wiosnę. Wiosnę, a chwilę później nawet
słoneczne lato.
Słonecznie jest za oknem, więc
słonecznie jest też na moim talerzu. Wczoraj. Dzisiaj. Jutro. Niech słońce już więcej nie ucieka.



Przepis (jedna porcja):70g
Ryżu Dziki&Parboiled
marki Britta1
pomarańcza1 (dojrzałe)
awokado+ dressing:1/2
pomarańczyszczypta
soli1 łyżeczka
miodu1 łyżka zimnej
wodyszczypta
pieprzu czarnegoszczypta
pieprzu ziołowego2 łyżki
octu balsamicznegoRyż ugotować według instrukcji na opakowaniu (czyli: wrzucić do osolonej, gotującej się
wody, trzymać na małym ogniu przez około 16 minut, co jakiś czas mieszając, aż
ryż będzie miękki). W tym czasie
pomarańczę oraz
awokado obrać, pokroić w plasterki. Przygotować dressing: z połówki
pomarańczy wycisnąć sok, wymieszać, z
wodą,
miodem,
octem balsamicznym,
solą i
pieprzem. Gotowy
ryż odcedzić, przelać zimną
wodą, ułożyć na talerzu. Udekorować plastrami
pomarańczy i
awokado, polać dressingiem. Podawać.