Wykonanie
Brązowy ryż pełnoziarnisty to odmiana
ryżu długoziarnistego, która charakteryzuje się mniej zaawansowanym procesem obróbki ziaren. W przeciwieństwie do tradycyjnego
ryżu długoziarnistego jego ziarna nie są pozbawione warstwy
otrębów, przez co zachowują więcej witamin oraz składników mineralnych, zwłaszcza błonnika pokarmowego.
Ryż pełnoziarnisty posiada wyraźny smak oraz bardzo charakterystyczny brązowy kolor. Jest naturalnie bezglutenowy.Co do
łososia to wartość kaloryczna
łososia przygotowanego na patelni grillowej jest nieco niższa w stosunku do
łososia na parze, ale podczas grillowania dochodzi do utraty części dobrych tłuszczów.
Awokado, chociaż zawiera dużo kalorii, są to kalorie pełne wartości odżywczych. Tłuszcze
awokado są zdrowe gdyż są to tłuszcze jednonienasycone oraz omega-3.Składniki (2 porcje):300 g filetu z
łososia100 g
brązowego ryżu1 średnie
awokadosól,
pieprzwybrane
zioła (opcjonalnie)

Opłukany filet z
łososia dzielimy na pół, skrapiamy
sokiem z cytryny i posypujemy
białym pieprzem i
solą.
Rybę umieszczamy w parowarze. Jeśli chcemy wzbogacić smak, dodajemy do parującej
wody przyprawy, np.
rozmaryn,
bazylię lub pół łyżeczki
ziół prowansalskich.
Łososia gotujemy na parze 20–25 minut. Jeśli zamiast gotowania na parze wybierzecie przygotowanie na patelni beztłuszczowej, skropioną
sokiem z cytryny i posypaną
ziołami rybę smażymy z każdej strony po kilka minut.
Ryż wrzucamy do wrzącej i osolonej
wody, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 25-30 minut.
Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę i wydrążamy środek.