ßßß Cookit - przepis na MLECZNO-POMARAŃCZOWY RYŻ Z BAKALIAMI

MLECZNO-POMARAŃCZOWY RYŻ Z BAKALIAMI

nazwa

Wykonanie

Myślałam, że wytrzymam do grudnia, ale nie, jednak nie, z tym nie da się już dłużej czekać! Przynajmniej ja nie potrafię i wcale, ale to wcale nie jest mi z tym źle! Wręcz przeciwnie. Świąteczne smaki, świąteczne zapachy wkraczają do mojej kuchni. Nareszcie! Nie mogłam się już ich doczekać. Gotowany na mleku i soku pomarańczowym ryż, podany ze słodkimi i chrupiącymi bakaliami. Moje (przed)świąteczne comfort food.
Przepis (jedna porcja):
60g Ryżu Białego Britta
150ml mleka
100ml wody
1/2 pomarańczy
1 łyżeczka cynamonu
szczypta imbiru
szczypta kardamonu
1 łyżka (płynnego) miodu
2 łyżki czarnego maku
garść rodzynek
garść orzechów włoskich
ziarenka z 1/2 laski wanilii
Mleko i wodę wlać do rondelka, postawić na ogniu. Gdy zacznie się gotować, wsypać ryż, mak i ziarenka wanilii. Zmniejszyć ogień i gotować, pod przykryciem, na małym ogniu, przez około 15 minut, aż ryż będzie miękki. W tym czasie orzechy włoskie drobno posiekać. Pomarańczę obrać i wycisnąć z niej sok. Gdy ryż będzie już gotowy (wsiąknie całe mleko z wodą), dolać sok pomarańczowy, dodać cynamon, imbir, kardamon, rodzynki i orzechy. Gotować jeszcze przez 5 minut. Gotowy ryż przełożyć do miseczki. Podawać.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2013/11/mleczno-pomaranczowy-ryz-z-bakaliami.html