Wykonanie
bread
pudding with apple, poppy seed, lemon, raisins and creme, coffeeZnowu duet - ja i
Magda o poranku :) Niedługo całkiem realnie...Zachciało nam się w dzień jak dziś akcentu
rogali marcińskich - i oto postanowiłyśmy zawrzeć go w
chlebowym puddingu. Po fali placków, owsianek i
kasz, zrobił on na mnie jeszcze większe wrażenie. Szczerze mówiąc - efekt był fenomenalny! Nie spodziewałam się, że to danie będzie aż tak dobre. Ten
pudding na pewno jeszcze nie raz zawita w mojej kuchni.
/1 porcja/- 3 kromki
chleba pełnoziarnistego- 1
jajko- 1/3 szklanki
mleka- 2 łyżki
maku- 1 łyżka kandyzowanej
skórki cytrynowej- 2 łyżki
rodzynek- 1 łyżka
orzechów włoskich- 1/2
jabłka-
cynamon,
imbir,
anyż,
kardamon- 1 łyżeczka
miodu-
śmietanka do podania
Chleb kroimy na cząstki,
jabłko na plasterki. W miseczce miksujemy
jajko z
mlekiem,
miodem i
przyprawami. Dorzucamy pokrojone
orzechy włoskie,
rodzynki,
mak i mieszamy. W uprzednio natłuszczonym żaroodpornym naczyniu warstwowo układamy
chleb i
jabłka, zalewając to masą jajeczną. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 185* przez około 40 minut. Podajemy z kleksem
śmietany .