ßßß Cookit - przepis na 119. Sunady / Marciński pudding chlebowy

119. Sunady / Marciński pudding chlebowy

nazwa

Wykonanie

bread pudding with apple, poppy seed, lemon, raisins and creme, coffee
Znowu duet - ja i Magda o poranku :) Niedługo całkiem realnie...
Zachciało nam się w dzień jak dziś akcentu rogali marcińskich - i oto postanowiłyśmy zawrzeć go w chlebowym puddingu. Po fali placków, owsianek i kasz, zrobił on na mnie jeszcze większe wrażenie. Szczerze mówiąc - efekt był fenomenalny! Nie spodziewałam się, że to danie będzie aż tak dobre. Ten pudding na pewno jeszcze nie raz zawita w mojej kuchni.
/1 porcja/
- 3 kromki chleba pełnoziarnistego
- 1 jajko
- 1/3 szklanki mleka
- 2 łyżki maku
- 1 łyżka kandyzowanej skórki cytrynowej
- 2 łyżki rodzynek
- 1 łyżka orzechów włoskich
- 1/2 jabłka
- cynamon, imbir, anyż, kardamon
- 1 łyżeczka miodu
- śmietanka do podania
Chleb kroimy na cząstki, jabłko na plasterki. W miseczce miksujemy jajko z mlekiem, miodem i przyprawami. Dorzucamy pokrojone orzechy włoskie, rodzynki, mak i mieszamy. W uprzednio natłuszczonym żaroodpornym naczyniu warstwowo układamy chleb i jabłka, zalewając to masą jajeczną. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 185* przez około 40 minut. Podajemy z kleksem śmietany .
Źródło:http://relishmeals.blogspot.com/2012/11/119-sunady-marcinski-puddding-chlebowy.html