Wykonanie
Kawa, czy herbata? Pamiętam, że pewnego razu odwiedziłam moją ulubioną kawiarnię, otworzyłam menu w celu wyboru czegoś ciepłego do picia, najprawdopodobniej miała być to
kawa, moja ulubiona latte. Jednak obok tradycyjnej latte w menu widniała nazwa chai tea latte ...
Kawa, czy herbata? Nazwa ta może bowiem nie jednego wprowadzić w błąd. Bo chociaż w nazwie tego
napoju widnieje słowo latte, z
kawą tak naprawdę ma on niewiele wspólnego. Czym jest więcej ten tajemniczy napój? Chai oznacza w
języku azjatyckim ...
Herbatę. Chai latte jest więc
herbatą zabieloną
mlekiem, mocno doprawioną
przyprawami. Wtedy, w tej kawiarni, zamówiłam sobie ową
herbatę i muszę przyznać, że moje
kubki smakowe oszalały na jej punkcie. Pyszna, słodka, rozgrzewająca! Od tamtej
pory bardzo często przygotowuję sobie chai tea latte również w domu. A dzisiaj postanowiłam przygotować owsiankę, która smakowałaby i rozgrzewała dokładnie tak samo.
Przepis (jedna porcja):50g
płatków owsianych marki Halina3-4
goździki200ml
mleka1/2 łyżeczki
imbiru1 łyżeczka
cynamonuszczypta
gałki muszkatołowej1 łyżeczka
cukru trzcinowego300ml (mocnego) naparu z czarnej
herbatyPłatki owsiane zalać naparem z czarnej
herbaty, dorzucić
goździki, doprawić
cynamonem,
imbirem,
gałką muszkatołową,
cukrem i zagotować. Trzymać na ogniu, aż do zgęstnienia, cały czas mieszając. Gdy owsianka będzie gotowa zdjąć ją z ognia, "wyłowić" z niej
goździki, zblendować na gładki krem. Tak przygotowany krem owsiany przełożyć do dużej filiżanki/miseczki.
Mleko podgrzać w osobnym garnuszku, za pomocą spieniacza zrobić
mleczną piankę. Spienione
mleko przelać do naczynia z kremem owsianym. Podawać ciepłe.