Wykonanie
Wczorajszy dzień zaliczam do jednych z tych, w trakcie których uśmiech nie schodzi z twarzy. Dobrze jest się spotkać z kimś, kogo naprawdę długo się nie widziało. Dobrze jest poplotkować przy kubku ulubionej, mrożonej
kawy. Dobrze jest pójść wieczorem do kina, a w nocy zamiast spać - (wy)gr(yw)ać w kalambury.Mama to jednak najukochańsza osoba na całym świecie. Ostatnio wspomniałam, że mam ochotę na świeży sok z
marchewki. Dzisiaj, buszując po spiżarni natknęłam się na dwie siatki wypełnione tym pysznym warzywem. A więc będzie sok! I wystarczy na coś jeszcze ... Wystarczy na mocno rozgrzewające śniadanie!Trzymajcie dzisiaj za mnie kciuki. Proszęproszęproszę! Lista słówek przygotowana, dwa obrazki do opisania, kilka dodatkowych ćwiczeń i
językowych zabaw. Tak, niemiecki może być fajny, udowodnię to!
Przepis (jedna porcja):50g
płatków owsianych marki Halina1 szklanka
wody1
marchewka1/2
jabłka1 łyżeczka
cynamonu1/4 łyżeczki
imbiru1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowejgarść
orzechów włoskich1 łyżeczka stewiszczypta
pieprzuPłatki owsiane wymieszać ze
stewią i zalać
wodą, zagotować, aż do odpowiedniej konsystencji. Doprawić
cynamonem,
imbirem,
gałką muszkatołową i
pieprzem. Wymieszać i postawić ponownie na małym ogniu.
Marchewkę i
jabłko umyć, obrać i zetrzeć na tarce (na grubych oczkach). Dodać do gotowej owsianki, razem z
orzechami włoskimi, następnie gotować jeszcze przez chwilę, zdjąć z ognia i przełożyć do miseczki.