Wykonanie
Jeszcze wczoraj budziło mnie słońce. Dzisiaj? Krople deszczu. Jeszcze wczoraj kołdra mnie parzyła. Dzisiaj? Przyjemnie otula i
daje upragnione ciepło. Jeszcze wczoraj potrzebowałam zimnego śniadania, orzeźwienia od samego rana. Dzisiaj? Dzisiaj potrzebowałam czegoś ciepłego, rozgrzewającego od środka. Lato. Jesień? Czyżbym zaczynała czuć w powietrzu jej zapach? I właśnie w takie poranki, jak ten dzisiejszy - chłodne, deszczowe, może nawet lekko jesienne, na śniadanie idealnie sprawdza się owsianka. Gęsta i ciepła. Wciąż jednak smakująca latem i wakacjami na wsi. Wczorajsza wizyta u babci sprawiła, że stałam się szczęśliwą posiadaczką niezliczonej ilości słoików z
przetworami i koszyczkami z
owocami. Kompot z
czereśni i
jabłka, prosto z
sadu, idą na pierwszy ogień. Wskakują do mojej porannej miseczki. Tworzą razem pyszny duet.
CZEREŚNIOWA OWSIANKA Z
JABŁKIEMPrzepis (jedna porcja):50g
płatków owsianych marki Halina3/4szkl kompotu z
czereśni1/2szkl
wody1 (małe)
jabłko - u mnie: antonówkakilka
czereśni (z kompotu)Kompot z
czereśni i
wodę wlać do rondelka i zagotować. Powoli wsypać
płatki owsiane. Trzymać na ogniu, aż do zgęstnienia, cały czas mieszając. Gotową owsiankę nałożyć do miseczki.
Jabłka umyć, obrać i pokroić w kosteczkę. Ułożyć na wierzchu owsianki razem z
czereśniami. Podawać.