ßßß Cookit - przepis na Jedna z lepszych- szarlotka z aromatycznymi jabłkami

Jedna z lepszych- szarlotka z aromatycznymi jabłkami

nazwa

Wykonanie

Wszelkiego rodzaju szarlotki i inne kruche ciasta z owocami mogę jeść bez większych ograniczeń. Jeśli na górze znajduje się kruszonka, to już w połowie moje serce jest zdobyty. Znajomi wiedzą, że szaleje na jej punkcie i właśnie dlatego często robię sobie crumble lub coś podobnego :)
Dzisiaj jednak bardziej się postarałam- ze względu na większą ilość czasu- i przygotowałam szarlotkę. Póki co znajduje się na równi z TĄ . Póki co nie muszę szukać i wymyślać kolejnego przepisu na jabłecznik, ponieważ te mnie zadowalają :)
Inspirowałam się przepisem z książki Dominiki Wójciak "Kulinarne opowieści".
Składniki:
ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru pudru
160g masła
1 jajko
1 żółtko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
nadzienie:
7 jabłek
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
1/2 szklanki brązowego cukru
1 łyżka miodu
2 łyżki masła
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
125ml brandy lub koniaku
bułka tarta do wysypania formy
Przygotowanie:
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Skrapiamy delikatnie cytryną. Dolewamy troszeczkę wody, dodajemy cukier, miód i smażymy na średnim ogniu. Po chwili dokładamy masło oraz wszelkie przyprawy. Na sam koniec dolewamy alkohol i czekamy, aż całkowicie wyparuje. Gotowe owoce odkładamy do wystudzenia.
Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i szybko zagniatamy, żeby otrzymać jednolitą masę. 1/3 ciasta przekładamy do zamrażalki na około 30 min.
Blachę do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy delikatnie bułką tartą. Pozostawioną część ciasta rozwałkowujemy na okrągły placek, przekładamy do formy i porządnie dociskamy- brzegi powinny być wysokie. Robimy niewielkie nakłucia i podpiekamy spód w 180 stopniach przez 15 minut.
Na podpieczony spód wykładamy przestudzone jabłka, a na samej górze ścieramy wcześniej zamrożone ciasto.
Całość pieczemy w tej samej temperaturze przez 40 minut- wierzch musi się ładnie zarumienić.
Podajemy z ulubionymi dodatkami- dla mnie wystarczyło posypać je cukrem pudrem- idealne :)
Smacznego!
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2015/03/jedna-z-lepszych-szarlotka-z.html