Wykonanie

Pinzimonio czyli przystawka ze świeżych warzyw jest kompozycją sezonowych najczęściej surowych,
młodych warzyw pokrojonych w paski,słupki lub dowolne kawałki podanych na dużym półmisku, w głębokiej salaterce lub w małych pojemniczkach. Wszystko zależy oczywiście od okoliczności i pomysłu.

Zestaw nie musi być sporządzany z tych samych składników jak podaje przepis,wszystko zależy od sezonu sytuacji i tego jakimi warzywami dysponujemy. Przygotowane warzywa podjada się bez pomocy sztućców maczając obficie każdy kawałek w emulsyjnym sosie sporządzonym na bazie surowej
oliwy z oliwek umieszczonym w małych pojemniczkach./jeden pojemniczek dla każdego /Na co dzień stosuje się najczęściej
oliwę z dodatkiem
soli, ale w innych okolicznościach /lub jeśli lubimy/sos możemy wzbogacić dodając
zioła aromatyczne,
kolorowy pieprz,
ocet winny,balsamiczny ,
sok z cytryny,
musztardę i inne
przyprawy. Jeśli warzywa są świeżutkie i chrupiące, a sos odpowiednio skomponowany przystawka ta jest rzeczywiście niesamowita nie tylko
smakowo,ale również wizualnie. Nie wspomniałam jeszcze o sporej dawce witamin, które dostarczają nam
surowe warzywa
We włoskich sklepach można kupić gotowe zestawy do pinzimonio, w skład których wchodzi półmisek z małymi miseczkami na sos. Pinzimonio jest nie tylko ozdobą stołu i doskonałym pomysłem na spotkania z przyjaciółmi, ale również gości we włoskiej kuchni na co dzień przy każdym głównym posiłku .Wystarczy przecież tylko kilka świeżych warzyw, pojemniczek z
oliwą i
solą, a nasze codzienne menu jest w pełni uzupełnione w witaminy i
sole mineralne .

Warzywa można podgryzać przed posiłkiem w trakcie lub na zakończenie.W moim bukiecie warzyw znajdują się:

świeże:
pomidorypaprykacukiniaogórekseler naciowymarchewkacebulkasałatacykoriakoper włoskimożna oczywiście dodać inne warzywa/rzodkiewka,kalarepa/,anawet te lekko obgotowane/np.
fasolka szparagowa,
szparagi,buraczki/.
