ßßß
Pyszny sernik w świątecznym klimacie......... na piernikowo-orzechowym spodzie, z delikatną, śmietankowo-miodową , rozpływającą się w ustach masą serową.
Wykonanie:-Pierniczki/lub herbatniki/ i orzechy rozdrobnić w blenderze.-Otrzymane okruszki połączyć z roztopionym masłem ,aż powstanie masa o konsystencj piasku.-Masę wyłożyć w tortownicy , dociskając mocno do dna foremki.-Wstawić do lodówki.-Wszystkie składniki na masę serową wyjąć wcześniej z lodówki, aby miały taką samą temperaturę.-Na wolnych obrotach utrzeć ser, dodając stopniowo cukier i miód.-Do utartej masy dodawać po jednym całym jajku i szczyptę soli.-Następnie budyń i skórkę pomarańczową.-Stopniowo wlewać śmietankę i krótko zmiksować.-Połowę masy serową przełożyć na piernikowy spód, a na wierzchu ułożyć warstwę pierników skropionych wcześniej rumem.-Wyłożyć pozostałą masę.-Tortownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st.C / na spód piekarnika wstawić żaroodporne naczynie wypełnione wodą/-Piec ok.60-80 minut.-Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik na kolejną godzinę.-Całkowicie wystudzony sernik wstawić na noc do lodówki.-Składniki na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej-Gładką, aksamitną masą czekoladową polać wierzch i boki sernika.-Na lekko tężejącej polewie ułożyć dekoracyjne pierniczki /wierzch i można również boki/-Odstawić do zastygnięcia.

