Wykonanie

Pyszny sernik w świątecznym klimacie......... na piernikowo-
orzechowym spodzie, z delikatną,
śmietankowo-
miodową , rozpływającą się w ustach masą
serową.

.......przełożony i udekorowany lukrowanymi pierniczkami smakuje wyśmienicie!spód piernkikowy150 g pierniczków lub korzennych
herbatników50 g
orzechów włoskich80 g roztopionego
masłapolewa czekoladowa:200 g
czekolady gorzkiej100 ml
śmietanki kremówki1/4 łyżeczki
cynamonuoraz do dekoracjipierniczki ozdabiane
białym lukremmasa serowa:850 g
sera mielonego3
jajka½ szklanki
cukru pudru2 pełne łyżki
miodu prawdziwego150 g
śmietany kremówkiskórka otarta z jednej z
pomarańczyszczypta
soli1
budyń śmietankowy2 łyżki
rumukilka pierniczków do przełożenia

Wykonanie:-Pierniczki/lub herbatniki/ i
orzechy rozdrobnić w blenderze.-Otrzymane okruszki połączyć z roztopionym
masłem ,aż powstanie masa o konsystencj piasku.-Masę wyłożyć w tortownicy , dociskając mocno do dna foremki.-Wstawić do lodówki.-Wszystkie składniki na masę
serową wyjąć wcześniej z lodówki, aby miały taką samą temperaturę.-Na wolnych obrotach utrzeć
ser, dodając stopniowo
cukier i
miód.-Do utartej masy dodawać po jednym całym
jajku i szczyptę
soli.-Następnie
budyń i
skórkę pomarańczową.-Stopniowo wlewać
śmietankę i krótko zmiksować.-Połowę masy
serową przełożyć na piernikowy spód, a na wierzchu ułożyć warstwę pierników skropionych wcześniej
rumem.-Wyłożyć pozostałą masę.-Tortownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st.C / na spód piekarnika wstawić żaroodporne naczynie wypełnione wodą/-Piec ok.60-80 minut.-Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik na kolejną godzinę.-Całkowicie wystudzony sernik wstawić na noc do lodówki.-Składniki na polewę rozpuścić w kąpieli
wodnej-Gładką, aksamitną masą
czekoladową polać wierzch i boki sernika.-Na lekko tężejącej polewie ułożyć dekoracyjne pierniczki /wierzch i można również boki/-Odstawić do zastygnięcia.


