ßßß Cookit - przepis na ,,Kruche babeczki z orzechami w karmelu’’

,,Kruche babeczki z orzechami w karmelu’’

nazwa

Wykonanie

Kruche babeczki z cukrem trzcinowym i orzechową masą. Chrupiące połówki włoskich orzechów polane słodką polewą z karmelu rozpływają się w ustach. Takie babeczki to kwintesencja najlepszego smaku słodyczy
Składniki na ciasto kruche:
100 g schłodzonego masła
30 g cukru pudru
łyżka miodu
łyżka cukru trzcinowego
200 g mąki
1 jajko
szczypta soli
Polewa karmelowa:
150 g orzechów włoskich
Pół szkl cukru trzcinowego
2 łyżeczki miodu
150 g śmietanki 30%
Wykonanie:
Masło siekamy z cukrami, miodem solą i mąką a następnie dodajemy jajko. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji, formujemy placek, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut. Zimne ciasto wałkujemy na grubość 3 mm podsypując lekko mąką. Przygotowujemy foremki do babeczek, smarujemy je masłem, oprószamy mąką. Ciastem wykładamy foremki na babeczki. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200ºC na złoty kolor. Wyjmujemy i wystudzamy. W tym czasie cukier wsypujemy do garnuszka i rozpuszczamy do uzyskania bursztynowego koloru. Do powstałego karmelu powoli dolewamy śmietanę dodajemy miód i mieszamy aż całość będzie jednolita i gładka. Do masy dodajemy orzechy łączymy by wszystkie pokryły się karmelem. i wykładamy na upieczone babeczki
Źródło:http://podrozwkulinaria.pl/kruche-babeczki-z-orzechami-w-karmelu