Wykonanie

To już ostatnie pierniczki, które przygotowałam w tym roku.Będą to z pewnością moje ulubione i powrócę jeszcze nie jeden raz do tego przepisu.Łatwe do przygotowania i bardzo smaczne . A oto własnie chodzi.

Składniki: /30-40 szt./

300 g
mąki pszennej100 g
masła lub
margaryny50 g
cukru pudru100 g
miodu prawdziwego2
żółtka1 łyżeczka
kakao100 g migdałów/mielone/1 łyżeczka
sody oczyszczonej2 łyżeczki
przyprawy korzennej dopiernikówkilka kropli
aromatu migdałowegoszczypta
solilukier:1
białko1 szklanka
cukru pudruWykonanie:-
Mąkę z
masłem dokładnie posiekać nożem.-Dodać
sodę,
przyprawę,aromat,
cukier puder,
miód i zmielone
migdały.-Wyrobić ciasto.-Owinąć w folię i włożyć na 30 min. do lodówki.-Schłodzone ciasto rozwałkować (na grubość 3 -4 mm).-Przy pomocy foremek o różnych kształtach wyciąć
ciasteczka.-Przełożyć na wysmarowaną
masłem lub wyłożoną papierem do pieczeniowa blaszkę.-Piec w piekarniku na złoty kolor /ok. 10 minut w 180 st. C/.-Przestudzone
ciasteczka dowolnie udekorować.U mnie tym razem pierniczki zdobione lukrem.Aby przygotować
lukier należy
białko utrzeć z
cukrem pudrem. Powstała masa powinna być biała i lśniąca. Jeśli uznamy, że
lukier jest zbyt rzadki należy dodać do niego
cukru , jeśli natomiast zbyt gęsty , dodać odrobinę gorącej
wody ,aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Lukier można przechowywać w lodówce /szczelnie zamknięty/.Gotowy
lukier umieścić w pergaminowych stożkach i delikatnie wyciskając ozdabiać pierniki.

Po raz pierwszy zdobiłam pierniczki lukrem i choć jestem z nich bardzo dumna myślę, że następnym razem będzie lepiej................


