ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka piernikowe z migdałami

Ciasteczka piernikowe z migdałami

nazwa

Wykonanie

To już ostatnie pierniczki, które przygotowałam w tym roku.
Będą to z pewnością moje ulubione i powrócę jeszcze nie jeden raz do tego przepisu.
Łatwe do przygotowania i bardzo smaczne . A oto własnie chodzi.
Składniki: /30-40 szt./
300 g mąki pszennej
100 g masła lub margaryny
50 g cukru pudru
100 g miodu prawdziwego
2 żółtka
1 łyżeczka kakao
100 g migdałów/mielone/
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki przyprawy korzennej do
pierników
kilka kropli aromatu migdałowego
szczypta soli
lukier:
1 białko
1 szklanka cukru pudru
Wykonanie:
-Mąkę z masłem dokładnie posiekać nożem.
-Dodać sodę, przyprawę,aromat, cukier puder, miód i zmielone migdały.
-Wyrobić ciasto.
-Owinąć w folię i włożyć na 30 min. do lodówki.
-Schłodzone ciasto rozwałkować (na grubość 3 -4 mm).
-Przy pomocy foremek o różnych kształtach wyciąć ciasteczka.
-Przełożyć na wysmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczeniowa blaszkę.
-Piec w piekarniku na złoty kolor /ok. 10 minut w 180 st. C/.
-Przestudzone ciasteczka dowolnie udekorować.
U mnie tym razem pierniczki zdobione lukrem.
Aby przygotować lukier należy białko utrzeć z cukrem pudrem. Powstała masa powinna być biała i lśniąca. Jeśli uznamy, że lukier jest zbyt rzadki należy dodać do niego cukru , jeśli natomiast zbyt gęsty , dodać odrobinę gorącej wody ,aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Lukier można przechowywać w lodówce /szczelnie zamknięty/.
Gotowy lukier umieścić w pergaminowych stożkach i delikatnie wyciskając ozdabiać pierniki.
Po raz pierwszy zdobiłam pierniczki lukrem i choć jestem z nich bardzo dumna myślę, że następnym razem będzie lepiej................
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2012/12/ciasteczka-piernikowe-z-migdaami.html