Wykonanie
Choinki z pierników… piękna ozdoba wigilijnego stołu… idealne na prezent.





Składniki na ok. 12-14 choinekok. 750g
mąki pszennej +
mąka do podsypywania220 g
margaryny3/4 szklanki
cukru pudru2 łyżki
przyprawy korzennej do piernika2 łyżki
kakao1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 szklanka
miodu1
jajkoSkładniki na
lukier4 szkl.
cukru pudru5
białekWykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy
cukier puder,
przyprawę do piernika,
kakao,
sodę. Mieszamy suche składniki. Na środku kopca robimy wgłębienie, wrzucamy pokrojoną w kostkę
margarynę, wbijamy
jajko i wlewamy
miód. Całość zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Z ciasta formujemy kulę, owijamy ją folią i wkładamy, najlepiej na całą noc, do lodówki.Po schłodzeniu kawałki ciasta, oderwane od kuli, wałkujemy na ok. 3-4 mm grubości. Wykrawamy różnej wielkości gwiazdki.
Ciastka układamy na blasze i pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok. 7-8 min., w przypadku mniejszych gwiazdek ok. 4-5 min. Pierniczki odstawiamy do wystygnięcia. Przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie ciągle miksując dodajemy po łyżce
cukru pudru. Z pierniczków tworzymy choinkę przekładając każdego pierniczka lukrem. Odstawiamy do czasu aż
lukier zastygnie. Piernikowe choinki układamy w szczelne pudełka lub pakujemy na prezentPrzepis pochodzi z Moich Wypieków, z małymi modyfikacjami