Wykonanie
Nie byłabym sobą, gdybym nie przetestowała nowych halloweenowych foremek :)A kobiety pracujące - jak ja - testować mogą głównie w weekendy stąd zmasowana ilość postów ;p Najfajniej wyszły koty i nietoperze, chociaż
dynie i duchy także mają swój urok - czekają na polukrowanie :)Dzisiaj pierniczki z lukrem
pomarańczowym, na zdjęciu akurat tylko niewielkie wzory, ale pozostałe pierniki udekorowane będą po całości lukrem ze startą skórką z 1
pomarańczy, kolor lukru lekko oranżowy, a smak z nutą
pomarańczy.




Przepis poniżej :)250 gram
maki pszennej130 gram
miodu prawdziwego55 gram
margaryny1
jajko1 łyżeczka
sody oczyszczonej1/2 opakowania
przyprawy korzennej2 łyżki
kakaoMąkę,
kakao,
przyprawę do piernika i
sodę oczyszczoną wymieszać na stolnicy, dodać
margarynę rozpuszczoną
margarynę,
miód i
jajko. Ze składników zagnieść ciasto, w razie gdyby mocno kleiło się do rąk podsypywać
mąkę. Następnie uformować kulę i wstawić do lodówki na około20 minut, wówczas ciasto ładnie stwardnieje i będzie się lepiej rozwałkowywało. Następnie rozwałkować na około 4-5mm i wykrawać kształty, piec około 12 minut w temp. 180 stopni.
Potem wystudzić i dekorować lukrem.
Lukier- 1
białko- 120 gram
cukru pudru- 1 łyżeczka soku z
pomarańczyStarta skórka z jednej
pomarańczy na tarce do
sera nada fajny kolor dla lukru i zapach
pomarańczy.