ßßß
Myślę, że sernik to jednak ulubione ciasto świąteczne mojej rodzinki.Jest pieczony obowiazkowo dwa razy w roku w wersji mocno bakaliowej.Również tym razem jest pełne rodzynek , skórki i aromatu z pomarańczy.Dodatkowo wzbogacony akcentem czekoladowym.
....../do upieczenia tego pysznego sernika zainspirował mnie przepis z tej strony - który dostosowałam do własnych potrzeb./
Składniki:/ na średnią blaszkę prostokątną/300 g herbatników o smaku czekoladowym150 g roztopionego masła
1,2 kg białego sera /gotowy, zmielony na serniki/1 szklanka cukru pudru1 op. budyniu waniliowego/bez cukru/6 jajek1/2 szklanki śmietany 30 %3/4 szklanki rodzynek /użyłam królewskie/1/2szklanki pokrojonej skórki pomarańczowej /kandyzowanej/sok z 1/ 2 pomarańczy2 łyżeczki cukru z waniliąkilka kropli esencji pomarańczowejoraz300 g kwaśnej śmietany 18%3-4 łyżki cukru1 mały słoik dżemu pomarańczowegoczekolada gorzka /do dekoracji/Wykonanie:-Herbatniki dokładnie pokruszyć / użyłam blendera/ / i wymieszać z roztopionym masłem.-Otrzymaną masą wyłożyć dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.-Wstawić do lodówki.-Ser umieścić w głębokiej misce i przy pomocy mieszadła miksera ustawionego na wolne obroty ucierać, dodając stopniowo cukier, cukier waniliowy i po jednym jajku / jajka należy dodawać po wymieszaniu poprzedniego/.-Na koniec dodać śmietanę, budyń, sok i aromat pomarańczowy.- Składniki wymieszać dokładnie, ale delikatnie by zbytnio nie napowietrzać masy.-Umyte , osuszone rodzynki wymieszać ze skórką pomarańczową, delikatnie poprószyć mąką i dodać do utartego sera. Lekko przemieszać.-Masę przelać na schłodzony spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.-Po ok.15 min.obniżyć temperaturę do 150 st. C i piec ok.1 godziny. -Po upływie tego czasu wyjąć /delikatnie/ blaszkę z piekarnika , a na wierzchu rozprowadzić śmietanę wymieszaną z cukrem.-Sernik wstawić ponownie do piekarnika na ok.10-15 minut.-Gotowy sernik wystudzić.-Dżem lekko podgrzać i polać nim zimną powierzchnię ciasta.-Pozostawić do stężenia.-Czekoladę roztopić i polać dekoracyjnie wierzch sernika.
