ßßß
Składniki:CIASTO KRUCHE165g mąki pszennej100g masła50g cukru pudru1-2 łyżki kwaśnej śmietanyKREM CZEKOLADOWY2 jajka70g czekolady deserowej30g czekolady mlecznej50ml soku wyciśniętego z pomarańczyskórka otarta z pomarańczy2 łyżeczki domowego cukru z wanilią125g bakalii (u mnie po równo suszonych daktyli, moreli, kandyzowanej skórki pomarańczowej, rodzynek i płatków migdałowych)DEKORACJA25g płatków migdałów25g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Wykonanie:CIASTO KRUCHE- masło i śmietana powinny być prosto z lodówki- mąkę przesiać, dodać cukier puder i zimne masło, składniki posiekać razem, szybko zagnieść, dodając tyle śmietany, by ciasto nie było za suche- ciasto zafoliować i schłodzić przez 60 minut w lodówce- schłodzone ciasto podzielić na 12 części, każdym kawałkiem ciasta wylepić foremkę na babeczkę- uformowane ciasto nakłuć gęsto widelcem i ponownie schłodzić przez 20 minut- schłodzone babeczki piec w 200 stopniach przez 15-20 minut do zrumienienia- upieczone babeczki pozostawić na krótko w foremkach, następnie delikatnie stukając w spód foremki, wyjąć je na blat i całkowicie ostudzić
KREM CZEKOLADOWY- bakalie sparzyć, odsączyć, pokroić na drobne kawałki- do rondelka przełożyć rozbełtane jajka, cukier, sok i skórkę z pomarańczy, wszystko wymieszać i podgrzewać na małej mocy palnika, cały czas mieszając- gdy mieszanka zrobi się ciepła, dodawać po kawałku czekoladę, mieszając, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę- całość podgrzewać, cały czas mieszając, aż masa lekko zgęstnieje, zdjąć z palnika- jeśli masa nie jest jednolita, np. utworzyły się grudki ze ściętego białka, masę można przetrzeć przez sitko- masę czekoladową pozostawić do częściowego ostygnięcia, co jakiś czas mieszać- pokrojone bakalie wrzucić do masy czekoladowej, wymieszać
- gotowe kruche babeczki wypełnić kremem czekoladowym- wierzch każdej babeczki udekorować płatkami migdałów i kandyzowaną skórką pomarańczową- babeczki pozostawić do zastygnięcia kremu (można schłodzić w lodówce)