Wykonanie
Babeczki
bakaliowe to małe, kruche miseczki wypełnione po brzegi
kremem czekoladowym z dużą ilością
bakalii i mocno wyczuwalnym aromatem
pomarańczy.Choć wydawałoby się, że
czekolada i
bakalie dadzą połączenie bardzo słodkie, babeczki nie są przesłodzone i jeśli ktoś nie liczy kalorii, śmiało może zjeść na raz więcej niż jedną.Babeczki można przygotować jednego dnia lub etapami - zafoliowane ciasto kruche można przechować w lodówce przez 1-2 dni, a upieczone babeczki wytrzymają tyle samo, z tym że poza lodówką i pod przykryciem. Przyrządzenie
kremu czekoladowego nie trwa długo, a najdłuższą czynnością jest posiekanie wszystkich
bakalii.Z podanego przepisu można przyrządzić 12 niedużych babeczek (moje foremki mają 7,5cm średnicy i 3cm wysokości).

Składniki:CIASTO KRUCHE165g
mąki pszennej100g
masła50g
cukru pudru1-2 łyżki kwaśnej
śmietanyKREM CZEKOLADOWY2
jajka70g
czekolady deserowej30g
czekolady mlecznej50ml soku wyciśniętego z
pomarańczyskórka otarta z
pomarańczy2 łyżeczki domowego
cukru z
wanilią125g
bakalii (u mnie po równo
suszonych daktyli,
moreli, kandyzowanej
skórki pomarańczowej,
rodzynek i
płatków migdałowych)DEKORACJA25g
płatków migdałów25g kandyzowanej
skórki pomarańczowej
Wykonanie:CIASTO KRUCHE-
masło i
śmietana powinny być prosto z lodówki-
mąkę przesiać, dodać
cukier puder i zimne
masło, składniki posiekać razem, szybko zagnieść, dodając tyle
śmietany, by ciasto nie było za suche- ciasto zafoliować i schłodzić przez 60 minut w lodówce- schłodzone ciasto podzielić na 12 części, każdym kawałkiem ciasta wylepić foremkę na babeczkę- uformowane ciasto nakłuć gęsto widelcem i ponownie schłodzić przez 20 minut- schłodzone babeczki piec w 200 stopniach przez 15-20 minut do zrumienienia- upieczone babeczki pozostawić na krótko w foremkach, następnie delikatnie stukając w spód foremki, wyjąć je na blat i całkowicie ostudzić
KREM CZEKOLADOWY-
bakalie sparzyć, odsączyć, pokroić na drobne kawałki- do rondelka przełożyć rozbełtane
jajka,
cukier, sok i skórkę z
pomarańczy, wszystko wymieszać i podgrzewać na małej mocy palnika, cały czas mieszając- gdy mieszanka
zrobi się ciepła, dodawać po kawałku
czekoladę, mieszając, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę- całość podgrzewać, cały czas mieszając, aż masa lekko zgęstnieje, zdjąć z palnika- jeśli masa nie jest jednolita, np. utworzyły się grudki ze ściętego
białka, masę można przetrzeć przez sitko- masę
czekoladową pozostawić do częściowego ostygnięcia, co jakiś czas mieszać- pokrojone
bakalie wrzucić do masy czekoladowej, wymieszać

- gotowe kruche babeczki wypełnić
kremem czekoladowym- wierzch każdej babeczki udekorować
płatkami migdałów i kandyzowaną
skórką pomarańczową- babeczki pozostawić do zastygnięcia kremu (można schłodzić w lodówce)