ßßß
Ciasto, proporcje na mały spód i warkocz:100 g masła175 g mąki pszennej25 g cukru1/2 łyżki gęstej śmietany1 żółtkoWszystkie składniki wyrobić. Owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować, wyłożyć na dno małej blachy lub uformować koło/dowolny kształt (blacha powinna być wcześniej wyłożona papierem do pieczenia). Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC. Ostudzić.Wałeczek z ciasta: dowolny, pozostały kawałek ciasta dzielimy na 2 części i każdą z nich rolujemy (jak na kopytka). Łączymy razem i splatamy wokół siebie. Pieczemy razem ze spodem.Wypełnienie :1/2 - 3/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej (lub dobry dżem pomarańczowy)50 g czekolady deserowej3 czubate łyżki ugotowanego budyniu czekoladowegopłatki migdałów do obsypaniaSkórkę pomarańczową rozdrobnić blenderem. Posmarować nią nasz upieczony spód. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Zdjąć z ognia, nieco przestudzić, dodać budyń czekoladowy i dokładnie wymieszać. Nałożyć na pomarańczową warstwę. Na tym etapie mazurek wygląda dość nieciekawie, więc warto obsypać go płatkami migdałów.