Wykonanie
Wyszedł przypadkiem, po wyprodukowaniu
spodu do tego mazurka pozostało ciasta na jeszcze jeden, nieco mniejszy. Wzięłam to co było w zasięgu i tak oto powstał. Smakuje wyśmienicie.

Ciasto, proporcje na mały spód i warkocz:100 g
masła175 g
mąki pszennej25 g
cukru1/2 łyżki gęstej
śmietany1
żółtkoWszystkie składniki wyrobić. Owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować, wyłożyć na dno małej blachy lub uformować koło/dowolny kształt (blacha powinna być wcześniej wyłożona papierem do pieczenia). Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC. Ostudzić.Wałeczek z ciasta: dowolny, pozostały kawałek ciasta dzielimy na 2 części i każdą z nich rolujemy (jak na kopytka). Łączymy razem i splatamy wokół siebie. Pieczemy razem ze
spodem.Wypełnienie :1/2 - 3/4 szklanki kandyzowanej
skórki pomarańczowej (lub dobry
dżem pomarańczowy)50 g
czekolady deserowej3 czubate łyżki ugotowanego budyniu
czekoladowegopłatki migdałów do obsypania
Skórkę pomarańczową rozdrobnić blenderem. Posmarować nią nasz upieczony spód.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej. Zdjąć z ognia, nieco przestudzić, dodać
budyń czekoladowy i dokładnie wymieszać. Nałożyć na
pomarańczową warstwę. Na tym etapie mazurek wygląda dość nieciekawie, więc warto obsypać go
płatkami migdałów.