Wykonanie
Sernik to mój ulubiony deser. Ten przepis już dawno ukradł mi
serce, bo pyszny i szybki do zrobienia. Wystarczy
mieć wszystkie składniki w domu.W ostatni sobotni wieczór miałam przyjaciół na kolację. Tak mnie pochłonęło szykowanie
owoców morza, że nie miałam czasu na ciasto.Z pomocą przyszła mi "rezerwówka" tak go nazywam. Gdy muszę upiec ciasto na ostatni moment.Pieczenie ciast nie jest twoją pasją, nie wychodzi ci, nie masz czasu na nic ? Nic straconego wypróbuj moją "rezerwówkę" ;-)Zapraszam ;-)
Składniki na forme 25-26cm:1 kg
sera białego5
jajek1 szklanka
cukru125 g
masłaparę kropli esencji waniliowej
herbatniki2 budynie
czekoladowebrandy2 garście
rodzynekPrzygotowanie :Szykujemy tortownicę, wykładamy dno papierem, boki smarujemy
masłem. Na dnie wykładamy
biszkopty. Moczymy w
brandy te
biszkopty, gdzie trudno nam załatać puste miejsce.
Żółtka ubijamy z
cukrem i esencją
waniliową na puszystą masę. Dodajemy
masło i dalej ucieramy. Dodajemy
ser nie przerywając ucierania. Wsypujemy proszek budyniowy i mieszamy za pomocą
łopatki od góry do dołu.
Białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy delikatnie z masą
serową. Dodajemy
rodzynki. Wylewamy masę
serową na przygotowaną tortownicę. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 40 - 50 min. Po tym czasie piekarnik wyłączamy sernik zostawiając go do ostygnięcia. Możemy delikatnie uchylić drzwi piekarnika, żeby powolutku odparowała wilgoć. Sernik jest lekki i puszysty. Zaletą jest też to, że nie trzeba specjalnie przygotowywać
spodu tego sernika.Polecam !Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)