ßßß
Składniki na forme 25-26cm:1 kg sera białego5 jajek1 szklanka cukru125 g masłaparę kropli esencji waniliowejherbatniki2 budynie czekoladowebrandy2 garście rodzynekPrzygotowanie :Szykujemy tortownicę, wykładamy dno papierem, boki smarujemy masłem. Na dnie wykładamy biszkopty. Moczymy w brandy te biszkopty, gdzie trudno nam załatać puste miejsce. Żółtka ubijamy z cukrem i esencją waniliową na puszystą masę. Dodajemy masło i dalej ucieramy. Dodajemy ser nie przerywając ucierania. Wsypujemy proszek budyniowy i mieszamy za pomocą łopatki od góry do dołu.Białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy delikatnie z masą serową. Dodajemy rodzynki. Wylewamy masę serową na przygotowaną tortownicę. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 40 - 50 min. Po tym czasie piekarnik wyłączamy sernik zostawiając go do ostygnięcia. Możemy delikatnie uchylić drzwi piekarnika, żeby powolutku odparowała wilgoć. Sernik jest lekki i puszysty. Zaletą jest też to, że nie trzeba specjalnie przygotowywać spodu tego sernika.Polecam !Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)