Wykonanie
Delikatny, aksamitny, wilgotny sernik z
ziemniakami z dodatkiem
rodzynek to świetna propozycja na deser lub podwieczorek. Przygotowanie sernika nie wymaga specjalnych umiejętności cukierniczych i zapewniam że wypiek uda się nawet laikowi kulinarnemu.
składniki na tortownicę 23 cm1 kg zmielonego
twarogu25 dag ugotowanych
ziemniaków150 g
masła1,5 szklanki
cukru kryształugarść
rodzynek5
jajekprzepisMiękkie
masło ucieramy z
żółtkami i
cukrem. Do miski przekładamy zmielony
twaróg i przeciskamy przez praskę lub mielimy ugotowane
ziemniaki, dodajemy utartą masę jajeczną.W osobnym naczyniu
białka ubijamy na sztywną pianę a następnie delikatnie mieszając łączymy ją z
serem, ugotowanymi
ziemniakami i utartymi
jajkami, na końcu wrzucamy
rodzynki i jeszcze raz mieszamy.Do tortownicy posmarowanej tłuszczem przekładamy masę
serową, wyrównujemy wierzch i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C.około 40- 50 minut.Wystudzony sernik możemy polać
czekoladą , najlepiej smakuje schłodzony.