Wykonanie

Myślę, że sernik to jednak ulubione ciasto świąteczne mojej rodzinki.Jest pieczony obowiazkowo dwa
razy w roku w wersji mocno bakaliowej.Również tym razem jest pełne
rodzynek , skórki i aromatu z
pomarańczy.Dodatkowo wzbogacony akcentem
czekoladowym.

....../do upieczenia tego pysznego sernika zainspirował mnie przepis z tej strony - który dostosowałam do własnych potrzeb./

Składniki:/ na średnią blaszkę prostokątną/300 g
herbatników o smaku
czekoladowym150 g roztopionego
masła
1,2 kg
białego sera /gotowy, zmielony na serniki/1 szklanka
cukru pudru1 op. budyniu waniliowego/bez cukru/6
jajek1/2 szklanki
śmietany 30 %3/4 szklanki
rodzynek /użyłam królewskie/1/2szklanki pokrojonej
skórki pomarańczowej /kandyzowanej/sok z 1/ 2
pomarańczy2 łyżeczki
cukru z
waniliąkilka kropli esencji pomarańczowejoraz300 g kwaśnej
śmietany 18%3-4 łyżki
cukru1 mały słoik
dżemu pomarańczowegoczekolada gorzka /do dekoracji/Wykonanie:-
Herbatniki dokładnie pokruszyć / użyłam blendera/ / i wymieszać z roztopionym
masłem.-Otrzymaną masą wyłożyć dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.-Wstawić do lodówki.-
Ser umieścić w głębokiej misce i przy pomocy mieszadła miksera ustawionego na wolne obroty ucierać, dodając stopniowo
cukier,
cukier waniliowy i po jednym
jajku /
jajka należy dodawać po wymieszaniu poprzedniego/.-Na koniec dodać
śmietanę,
budyń, sok i
aromat pomarańczowy.- Składniki wymieszać dokładnie, ale delikatnie by zbytnio nie napowietrzać masy.-Umyte , osuszone
rodzynki wymieszać ze
skórką pomarańczową, delikatnie poprószyć
mąką i dodać do
utartego sera. Lekko przemieszać.-Masę przelać na schłodzony spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.-Po ok.15 min.obniżyć temperaturę do 150 st. C i piec ok.1 godziny. -Po upływie tego czasu wyjąć /delikatnie/ blaszkę z piekarnika , a na wierzchu rozprowadzić
śmietanę wymieszaną z
cukrem.-Sernik wstawić ponownie do piekarnika na ok.10-15 minut.-Gotowy sernik wystudzić.-
Dżem lekko podgrzać i polać nim zimną powierzchnię ciasta.-Pozostawić do stężenia.-
Czekoladę roztopić i polać dekoracyjnie wierzch sernika.

