Wykonanie

Bardzo łatwe do przygotowania, smaczne i aromatyczne danie z grillowanej
piersi kurczaka.Dużo ziarenek
sezamu , sos z
serka kremowego Philadelphia i świeżego
ogórka , zielony
koperek są doskonałym wykończeniem tego dania.Najlepiej smakuje mi na zimno z dodatkiem
pieczywa,ale można podać również na ciepło.

Składniki: /dla 2 osób/

300-400 gram
mięsa z piersi kurczaka2 łyżki
oliwy z oliweksok z 1
cytryny½ łyżki
miodu prawdziwego/płynny/1,5 łyżki nasion
sezamu150 g
serka kremowego Philadelphia lub inny tego typu1 świeży
ogórekmały kawałek świeżej
papryki czerwonejzielony
koperek do dekoracji
sól i
pieprz do smakuWykonanie:-
Mięso dokładnie wypłukać, osuszyć i podzielić na połowę. W miseczce wymieszać
oliwę z
sokiem cytrynowym i
miodem, dodać szczyptę
soli i
pieprz do smaku. Do przygotowanej marynaty włożyć
mięso i pozostawić w chłodnym miejscu na ok.1 godz.
Mięso od czasu do czasu obrócić aby marynata równomiernie pokrywała całą powierzchnię .-Rozgrzać patelnię do grillowania ,
mięso wyjąć z marynaty, odczekać chwilę by jej nadmiar spłynąłi grillować
mięso przez ok. 10 min. z każdej strony. Upieczone
mięso pozostawić do schłodzenia.-Na suchą patelnię wsypać
sezam i prażyć chwilkę aż delikatnie zmieni swój kolor.-Schłodzone
mięso pokroić w paski / nie za cienkie/.-Dokładnie umyty i osuszony
ogórek pokroić w cieniutkie słupki,a
paprykę w drobniutką kostkę. W szklanej miseczce wymieszać
serek, doprawić go do smaku
solą i
pieprzem ,a następnie połączyć z
ogórkiem i
papryką. Delikatnie wymieszać.-
Mięso wyłożyć na na półmisek , posypać obficie
sezamem ,udekorować świeżym
koperkiem i p odawać z
pieczywem oraz z kremem
ogórkowym .