ßßß
300-400 gram mięsa z piersi kurczaka2 łyżki oliwy z oliweksok z 1 cytryny½ łyżki miodu prawdziwego/płynny/1,5 łyżki nasion sezamu150 g serka kremowego Philadelphia lub inny tego typu1 świeży ogórekmały kawałek świeżej papryki czerwonejzielony koperek do dekoracjisól i pieprz do smakuWykonanie:-Mięso dokładnie wypłukać, osuszyć i podzielić na połowę. W miseczce wymieszać oliwę z sokiem cytrynowym i miodem, dodać szczyptę soli i pieprz do smaku. Do przygotowanej marynaty włożyć mięso i pozostawić w chłodnym miejscu na ok.1 godz. Mięso od czasu do czasu obrócić aby marynata równomiernie pokrywała całą powierzchnię .-Rozgrzać patelnię do grillowania , mięso wyjąć z marynaty, odczekać chwilę by jej nadmiar spłynąłi grillować mięso przez ok. 10 min. z każdej strony. Upieczone mięso pozostawić do schłodzenia.-Na suchą patelnię wsypać sezam i prażyć chwilkę aż delikatnie zmieni swój kolor.-Schłodzone mięso pokroić w paski / nie za cienkie/.-Dokładnie umyty i osuszony ogórek pokroić w cieniutkie słupki,a paprykę w drobniutką kostkę. W szklanej miseczce wymieszać serek, doprawić go do smaku solą i pieprzem ,a następnie połączyć z ogórkiem i papryką. Delikatnie wymieszać.-Mięso wyłożyć na na półmisek , posypać obficie sezamem ,udekorować świeżym koperkiem i p odawać z pieczywem oraz z kremem ogórkowym .