ßßß Cookit - przepis na Babeczki cytrynowe z czekoladową niespodzianką

Babeczki cytrynowe z czekoladową niespodzianką

nazwa

Wykonanie

Śmietankowo-maślane babeczki o mocnym cytrynowym aromacie z czekoladowym jajeczkiem ukrytym wewnątrz.
Chyba już pora wkroczyć w wiosenny klimat i poczuć zapach / przynajmniej w kuchni/ zbliżającej się Świąt. Babki zawsze kojarzą mi się ze świętami wielkanocnymi i nie może ich zabraknąć.
Zacznam więc od malutkich cytrynowo czekoladowych babeczek....to tak na rozgrzewkę
Składniki: /10-12 szt/
2 jajka
150 g cukru pudru
200 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
120 g miękkiego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 ml kwaśnej śmietany
2 łyżeczki cukru z wanilią
skórka otarta z cytryny
2 łyżki likieru „Limoncello”
szczypta soli
10-12 szt malutkich czekoladowych jajeczek na polewę:
100 g białej czekolady
60 g słodkiej śmietanki
2 łyżki likieru cytrynowego/j.w/
posypka czekoladowa do dekoracji
Wykonanie: /składniki powinny mieć jednakową temperaturę/
-Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
- Dodawać stopniowo po jednym jajku.
-Pod koniec dodać likier , skórkę cytrynową i śmietanę.
-Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać sól i delikatnie przy pomocy łopatki połączyć z masą jajeczną.
-Foremki na babeczki posmarować masłem i napełnić je do połowy przygotowanym ciastem.
-W każdą babeczkę na środku wcisnąć delikatnie jajeczko czekoladowe tak, aby było przykryte ciastem.
-Babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 170-180 st.C i piec ok. 20 minut.
-Czekoladę połamać na małe kawałki, umieścić w szklanej miseczce, dodać śmietanę i likier .
-Miseczkę umieścić na naczyniu z gotującą się wodą i mieszając zawartość podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady i połączenia składników.
-Lekko przestygniętą , ale wciąż płynną masą polać babeczki i dowolnie udekorować /użyłam posypki czekoladowej i orzeszków piniowych /
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2013/03/babeczki-cytrynowe-z-czekoladowa.html