Śmietankowo-maślane babeczki o mocnym cytrynowym aromacie z czekoladowym jajeczkiem ukrytym wewnątrz.Chyba już pora wkroczyć w wiosenny klimat i poczuć zapach / przynajmniej w kuchni/ zbliżającej się Świąt. Babki zawsze kojarzą mi się ze świętami wielkanocnymi i nie może ich zabraknąć.Zacznam więc od malutkich cytrynowoczekoladowych babeczek....to tak na rozgrzewkęSkładniki: /10-12 szt/2 jajka150 g cukru pudru200 g mąki pszennej50 g mąki ziemniaczanej120 g miękkiego masła1 łyżeczka proszku do pieczenia100 ml kwaśnej śmietany2 łyżeczki cukru z waniliąskórka otarta z cytryny2 łyżki likieru „Limoncello”szczypta soli10-12 szt malutkich czekoladowych jajeczek na polewę:100 g białej czekolady60 g słodkiej śmietanki2 łyżki likieru cytrynowego/j.w/posypka czekoladowa do dekoracjiWykonanie: /składniki powinny mieć jednakową temperaturę/-Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.- Dodawać stopniowo po jednym jajku.-Pod koniec dodać likier , skórkę cytrynową i śmietanę.-Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać sól i delikatnie przy pomocy łopatki połączyć z masą jajeczną.-Foremki na babeczki posmarować masłem i napełnić je do połowy przygotowanym ciastem.-W każdą babeczkę na środku wcisnąć delikatnie jajeczko czekoladowe tak, aby było przykryte ciastem.-Babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 170-180 st.C i piec ok. 20 minut.-Czekoladę połamać na małe kawałki, umieścić w szklanej miseczce, dodać śmietanę i likier .-Miseczkę umieścić na naczyniu z gotującą się wodą i mieszając zawartość podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady i połączenia składników.-Lekko przestygniętą , ale wciąż płynną masą polać babeczki i dowolnie udekorować /użyłam posypki czekoladowej i orzeszków piniowych /