ßßß Cookit - przepis na Kolorowe szaszłyki z halibuta i papryki

Kolorowe szaszłyki z halibuta i papryki

nazwa

Wykonanie

Prosty przepis na pysznego halibuta z grilla z dodatkiem sałaki z kaszki kuskus.
Białe, delikatne mięso ,nie rozpada się podczas grillowania.
Dobrze jeśli użyjemy ryby świeżej. A mam to "szczęście" i............ dostęp do świezych ryb. Rzeczywiście jest niesamowita różnica między smakiem ryby świeżej, a mrożonej . Póki co.... korzystam.
Składniki:
600 g fileta ze świeżego halibuta
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
3 łyżki zielonego pesto z bazylii
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
sól/lub przyprawa "Jarzynka"/
pieprz do smaku
oraz jako dodatek
3/4 szklanki kaszy kuskus
½ czerwonej papryki
½ żółtej papryki
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
sól/lub przyprawa"Jarzynka"
pieprz do smaku
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
Wykonanie:
-Mięso z halibuta pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny.
-W miseczce umieścić pesto ,wymieszać z oliwą i łyżką soku cytrynowego , włożyć kawałki ryby, obtoczyć w sosie i pozostawić w chłodnym miejscu 5 -10 min.
-Paprykę umyć, obrać i pokroić w małą kostkę.
-Kawałki ryby nakładać na przemian z kolorową papryką na patyczki szaszłykowe.
-Delikatnie doprawić przyprawą "Jarzynka" /lub solą/, świeżo zmielonym pieprzem , ułożyć na tacce aluminiowej lub patelni i grillować ok. 8 minut obracając szaszłyki od czasu do czasu by mięso i warzywa smażyły się równomiernie z każdej strony. W czasie grillowania mięso można smarować sosem z marynaty .
-Szaszłyki podawać z dodatkiem błyskawicznej sałaty z kaszy kuskus, którą można przygotować na poczekaniu/ choć bardziej smakuje dobrze schłodzona/.
-Do miseczki wsypać kuskus, dolać tyle samo wrzącej wody, doprawić do smaku solą lub przyprawą "Jarzynka" i pozostawić pod przykryciem na ok. 5 minut.
-Kaszkę rozdrobnić za pomocą widelca.
-Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobniutką kostkę , dodać do kaszy .
- Natkę pietruszki i szczypiorek posiekać ,wsypać do miseczki.
- Oliwę wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem i sokiem z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Sos dodać do sałatki dokładnie wymieszać.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2012/06/szaszyki-z-halibuta-i-papryki.html