ßßß
składniki:- ok 200g mozzarelli- jedna duża czerwona papryka- suszona bazylia- 3 ząbki czosnku- świeżo zmielony pieprz- oliwa do dopełnieniaPiekarnik rozgrzać do temp. 190-200°C. Umyte i pozbawione gniazd nasiennych papryki ułożyć na blasze, wstawić do piekarnika na 20-25 minut, piec do lekkiego zbrązowienia skórki. Upieczoną paprykę przełożyć do foliowej torebki, ostudzić, obrać ze skórki, pokroić w paski. Obrany czosnek pokroić w cienkie plasterki, a ser pokroić w kostkę. W wyparzonych słoikach układać warstwami paprykę, ser, czosnek, bazylię. Ostatnią warstwę leciutko posypać pieprzem , zalać oliwą tak, aby przykryła wszystko, słoiki szczelnie zamknąć, wstawić do lodówki na co najmniej 7-8 dni.