Wykonanie
Dzisiejszy przepis jest szybki i bardzo prosty w wykonaniu ( nawet facet da radę ;).Wybierz swoją ulubioną wersję tortellini, ja użyłam z
kurczakiem i
boczkiem - pasowały idealnie !Zapiekanka z tortellini idealnie sprawdzi się kiedy nie macie za wiele czasu... możecie ją przygotować dzień a nawet dwa wcześniej i trzymać w lodówce a
potem jedynie upiec - łatwizna.Świetna dla nie gotujących facetów ( lub nastolatków ) kiedy nie ma Cię w pobliżu ;)Today's recipe is quick and really easy to
make ( even man can do this ;).You can choose your favorite type of tortellini, I've used with chicken and bacon - it fits perfect !Tortellini pasta bake is great for busy days... u can prepare this day or even two before and keep in refrigerator and then just bake - easy peasy. Great for non cooking man ( or teenagers ) when you are away ;)
Składniki :* 1 opakowanie tortellini ( 250 g ),* 1
czerwona papryka, bez pestek , pokrojona w paski,* 1/2
czerwonej cebuli, pokrojonej w plasterki,* 1 ząbki
czosnku, posiekane,* 200 g passaty,* kilka liści
bazylii,* 1 szklanka tartej
mozzarelli,* 1 łyżka
oliwy,Ingredients :* 1 pack of tortellini ( 250 g ),* 1 red pepper, seeded and cut into strips,* 1/2 big red onion, sliced,* 2 garlic cloves, chopped,* 200 g tomato passata,* few leaves of basil,* 1 cup shredded
mozzarella,* 1 tbsp of oil,
Przygotowanie :Toretellini ugotuj według zalecen producenta, odcedź i odstaw na bok.W
między czasie rozgrzej łyżkę
oliwy na patelnii, dodaj
paprykę,
cebulę i
czosnek, podsmażaj przez kilka minut do czasu aż warzywa zmiękną.Zmieszaj z passatą i ugotowanymi tortellini. Przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj listki
bazylii i posyp
serem.Wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz 20 minut ( do czasu aż
ser się rozstąpi i ze-
złoci ).Podawaj z ulubioną surówką - u mnie surówka z
białej kapusty .Preparation :Cook tortellini fallow manufacturer instruction, drain and set aside.In meantime heat the tablespoon of oil on the pan, add pepper, onion and garlic and cook for few minutes until soften.Stir with passata and cooked tortellini. Transfer to baking dish, add few basil leaves and sprinkle with
mozzarella cheese.Put into preheated to 200 degrees oven and bake for 20 min ( until cheese become malted and golden ).
Serve with your favorite salad - mine served with white cabbage salad.