Wykonanie
Świetny dodatek do sałatek, grilla, czy do koreczków.
Ser wspaniale wchłania aromaty dodanych przypraw. Jest do tego kremowy i soczysty. Polecam!
SKŁADNIKI:- 5-6 listków
bazylii- 4 ząbki
czosnku-
oliwa z oliwek- wyparzony słoiczek ok. 400 gramowyPRZYGOTOWANIE:Do słoika nalewamy ok 2cm
oliwy.
Czosnek przeciskamy, a liście drobno siekamy - połowę wrzucamy do słoika.
Fetę kroimy w kostkę (wg. możliwości 1x1cm) i dodajemy do słoika. Wrzucamy pozostałą część
bazylii i
czosnku i zalewamy całość
oliwą, pozostawiając ok. 0,5cm od wierzchu. Szczelnie zakręcamy i pozostawiamy na przynajmniej tydzień.Po zużyciu
serka,
oliwę można użyć do przygotowania sałatek, czy innych dań, gdzie smak
oliwy z
czosnkiem i
bazylią wzbogaci ich wartość. Smacznego!