ßßß Cookit - przepis na Ser typu feta w bazyliowo-czosnkowej oliwie

Ser typu feta w bazyliowo-czosnkowej oliwie

nazwa

Wykonanie

Świetny dodatek do sałatek, grilla, czy do koreczków. Ser wspaniale wchłania aromaty dodanych przypraw. Jest do tego kremowy i soczysty. Polecam!
SKŁADNIKI:
- 5-6 listków bazylii
- 4 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- wyparzony słoiczek ok. 400 gramowy
PRZYGOTOWANIE:
Do słoika nalewamy ok 2cm oliwy. Czosnek przeciskamy, a liście drobno siekamy - połowę wrzucamy do słoika. Fetę kroimy w kostkę (wg. możliwości 1x1cm) i dodajemy do słoika. Wrzucamy pozostałą część bazylii i czosnku i zalewamy całość oliwą, pozostawiając ok. 0,5cm od wierzchu. Szczelnie zakręcamy i pozostawiamy na przynajmniej tydzień.
Po zużyciu serka, oliwę można użyć do przygotowania sałatek, czy innych dań, gdzie smak oliwy z czosnkiem i bazylią wzbogaci ich wartość. Smacznego!
Źródło:http://kulinarnaja.blogspot.com/2012/08/ser-typu-feta-w-bazyliowo-czosnkowej.html